Съдружник в ООД - право на помощи за безработица в БТ

12.10.2016, 13:56 6630 5

12.10.2016, 13:56
Публикации: 2 / 0
Здравейте!

Имам следния въпрос, на който се надявам да получа конкретен отговор чрез този форум. Заедно с двама мои партньори предстои да учредим фирма - ООД, в което аз ще фигурирам като съдружник. В дружествения договор ще бъде посочено, че органи на управление на дружеството са: Общото събрание на съдружниците и Управителя /който ще е единия от другите двама съдружници/. Отделно в секция Права и Задължения на съдружниците е посочено, че  всеки съдружник има право да участва в управлението на фирмата. Понастоящем аз работя в друга фирма и не възнамерявам да участвам директно в управлението на ООД-то което предстои да регистрираме. Въпросът ми е при така формулиран Дружествен договор в случай, че аз бъда съкратен от настоящата ми работа /в другата фирма в която работя/ ще имам ли право да получавам обезщетение от БТ при положение, че ще фигурирам в ТР като съдружник в ООД?

Четох други сходни теми във форума и останах с впечатление, че като цяло съдружник в ООД няма проблем да получава помощи като безработен в БТ стига да не участва в дейността на същото. От друга страна упражняване на трудова дейност е всяко действие, което дадено лице извършва в полза на дружеството, включително и управлението му. Тъй-като аз ще фигурирам като съдружник и респективно ще бъда част от Общото събрание на съдружниците, което е орган на управление на дружеството, то значи ли, че аз напрактика участвам в управлението на дружеството /въпреки, че съм само съдружник а не Управител/ и ако е така ще имам ли право на помощи в случай, че ме съкратят от настоящата ми работа в другата фирма, където работя на трудов договор и се осигуравям на максимума?

Ще съм благодарен ако ме посъветвате също дали трябва да променя цитираните по-горе текстове в Дружествения договор с оглед на това да няма съмнение, че аз не участвам в управлението на дружеството, което ще ми е необходимо в случай, че бъда съкратен от настоящата ми работа, за да имам право на обезщетения за безработица.

Благодаря предварително.

Поздрави,
Д.
#1 | 12.10.2016, 14:03
Публикации: 632 / 23
Наистина сте много на Вие с търговското и осигурителното законодателство, като се вижда какво питате.
Нямате проблем с обезщетението за безработица.
Няма как да сте съдружник, а да не сте част от ОС, което пък е орган на юридическото лице.
#2 | 13.10.2016, 08:54
Публикации: 2 / 0
Благодаря за коментара!
#3 | 20.10.2016, 11:22
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Съдружник в ООД, който не е управител, е работил по трудов договор в друга фирма. От там го съкращават по чл.228. При положение, че никога не е подавал в НАП декларация окгд5 ще има ли право на борса? Как се третира от НОИ "извършване на трудова дейност"? И как се доказва неизвършването на трудова дейност - само по документи или и по друг начин?
#4 | 20.10.2016, 11:42
Публикации: 9339 / 1571
Би трябвало да има право. Проверката е по наличие на подадена декларация за самоосигуряване. Фактическа проверка не се прави. Само по сигнал :)
#5 | 20.10.2016, 11:46
Публикации: 2 / 0
Благодаря ви за отговора.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група