Осигуряване на бивш едноличен собственик на капитала, сега само управител

24.11.2016, 15:37 1824 1

24.11.2016, 15:37
Публикации: 326 / 22
Здравейте,
Фирма „А”  ЕООД е с едноличен собственик, управител и представляващ ф.л. „С.С.”
Едноличният собственик „С.С.” продава 100% от капитала на чуждестранна фирма – юр.л. „Б”. Тази фирма има 3-ма директори, като един от тях, този с най-висок клас А е същото ф.л. „С.С.”, което е бивш собственик на дружеството „А” ЕООД.
Лицето „С.С.” остава управител и представляващ на „А” ЕООД, но вече не е собственик пряк, макар, че е един от съдружниците на едноличния нов собственик „Б”.
Докато беше едноличен собственик на капитала ф.л. „Х.Х.” се осигуряваше в качеството си на СОЛ чл.4, ал.3, т.2 КСО. „ лица, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества”.

Сега, след като вече е продал 100% от капитала на дружеството „Б”, може ли да продължи да се осигурява като СОЛ, или т.к. е пряк управител и представляващ, но не е собственик като ф.л., може да е само с ДУК?
Въпросът обаче е, че няма подписан ДУК, нито в договор/ решение на едноличния собственик / учредителния акт или по друг начин, не е определяно възнаграждение, за да има задължение да се осигурява по чл.4, ал.1, т.7 КСО – по ДУК?
Мисля, че ф.л. "С.С." изобщо не трябва да се осигурява вече в "А" ЕООД.
#1 | 24.11.2016, 15:56
Публикации: 9335 / 1570
Щом не е съдружник, не може да е СОЛ. Поне в това дружество. Може да управлява само по ДУ или ТД на длъжност управител. За второто трябва да има друг управител, който да подпише ТД като работодател.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група