Прехвърляне на средства между физически лица

23.07.2017, 15:56 2775 3

23.07.2017, 15:56
Публикации: 3 / 0
Здравейте,
Аз съм едноличен собственик и управител на ЕООД и като такава възнамерявам да внеса известна сума по банковата сметка на фирмата/ сумата ще бъде осчетоводена като разчети със собственика/. Произходъд на парите е от трудови възнаграждения на моя мъж / нямаме сключен граждански брак, нито декларация за съвместно съжителство, живеем заедно и имаме дете/. Въпросът ми е - счита ли се това прехвърляне на средства между нас като ФЛ за стопанска операция / за мен това не е нито заем, нито дарение/. Възможно ли е да възникнат проблеми при евентуална данъчна ревизия на фирмата и отказ за възстановяване на ДК например ?
Благодаря за коментарите  :good:
#1 | 24.07.2017, 00:01
Публикации: 9299 / 1558
Зависи от сумата. Зависи от документираното оснивание. Зависи от доказателствата. Зависи ....Проблеми може да има, а по-вероятно е дя няма. Зависи....
 Само не виждам връзка между захранването на сметката и птавото на ДК.
А счетоводителят Ви на какво мнение е?
#2 | 24.07.2017, 10:17
Публикации: 3 / 0
Сумата ще се ползва за закупуване на ДМА и ще се иска възстановяване на ДДС - от там идва връзката с ДК, можело да възникне проблем при проверка на произход на средствата. 
Общо взето от информацията, която аз намерих излиза, че всяко прехвърляне на средства може да се счете за стопанска операция. Поради тази причина е най-добре да се сключи договор за заем между ФЛ и ЮЛ. Но тук пък възниква въпросът каква да бъде лихвата ? Дали лихва близка до тази по депозити на ФЛ е т.н. пазарна лихва или тази по кредитите (т.к. ФЛ все пак не е кредитна институция). Общо взето темата, според мен е доста объркана, та моля ако някой се е сблъсквал с подобна ситуация, да сподели опит и знания. Благодаря ви !
#3 | 24.07.2017, 10:38
Публикации: 9299 / 1558
можело да възникне проблем при проверка на произход на средствата - ако може да докаже произхода, акъв е проблема?
най-добре да се сключи договор за заем между ФЛ и ЮЛ - да. 
т.н. пазарна лихва - това е много относително понятие. Теоритично - около тази по кредитите.
ФЛ все пак не е кредитна институция - и какво от това. Не му пречи да даде пари на познат и да получи лхва. Е, и да си плати данъка върху тази лихва
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група