За ет и ново оод... изтъркана питанка...но не намирам решение...

15.02.2012, 00:50 8614 9

15.02.2012, 00:50
Публикации: 9 / 0
Здравейте, за първи път пиша във вашия форум. Няколко пъти попадам на вас... страхотни дискусии... особенно предната за сатртирането на икономическата дейност и нашето законодателство... бравос!
Но да се върна на моята тема и моята главоблъсканица... За първи път се сблъсквам стакава ситуация. Значи тя е следната: Имам едно ЕТ функциониращо от 2003, собственика се осигурява като сол, но реши да създаде оод със един от работниците си...съвсем подобна дейност. В документите за регистрация на новата фирма (оод) е посочен като управител и има ДУК без възнаграждение (имахме благоразумието да впишем това въптре). Сега трябва да се подаде ОКд5  за започване на дейност до 7 дни (има сключен договор за наем на помещение, банкави такси ::), изваден печат на фирмата) А и все още няма персонал, няма закупени материали и т.н. но трябва да подаде декл. за регистрация на самоосиг. лице... ЕТ ще продължи да работи макар и с по-малки темпове и със съкратен персонал... т.е не трябва да подава декларация за прекратяване на дейност, нито за прекъсване.
В ООД ще извършва личен труд по управлението макар и без възнаграждение и най-вероятно и личен труд физически ... т.е трябва да се подаде ОКд5 за това, че ще продължи да се осигурява в ЕТ... (в първа позиция на декларацията ще се впише еик на оод, а в позицията осогуряване през еик на ет)...
Но дали разсъждавам правилно?
Колкото повече мисля толкотова повече ми се струва, че трябва да се осигурява и в оод поне като сол.... но нали може да се избере в коя фирма да се осигурява... А и човека не иска на две места, нито иска да се сключи договор за извършен труд...
Моля ви .... помагайте  :'(
#1 | 15.02.2012, 00:51
Публикации: 9 / 0
Надявам се да не съм ви отигчила с дългите писания... в тия часове... но утре трябва да представя окд5.
Предварително благодарско на отзовалите се!!!!!
#2 | 15.02.2012, 00:58
МамаБожка
НАП - № 24-28-264/25.05.2006 г.
Относно: задължителното осигуряване на лице, което е едновременно едноличен търговец и собственик на ЕООД

Съгласно чл. 4, ал. 3, т. 2 от Кодекса за социално осигурява (КСО) на задължително осигуряване подлежат едноличните търговци, собственици или съдружници на търговски дружества, които упражняват трудова дейност. Започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на трудова дейност се установяват с декларация, подадена в компетентната териториална дирекция на НАП и подписана от самоосигуряващото се лице в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството.

Едноличен търговец, в качеството си и на собственик на ЕООД, упражняващ дейност на две места, се осигурява в едното по избор, в случай че желае да се осигурява по Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина. Той формира годишния осигурителен доход от доходите си за всяка дейност поотделно, декларирани в съответните приложения и в Таблица 1 и 2 на годишната данъчна декларация по чл. 41 ЗОДФЛ.

Собствениците на ЕООД могат да се осигуряват в дружеството по два начина:

- по договор за управление и контрол - осигуряването е за всички осигурени социални рискове на основание чл. 4, ал. 1, т. 7 КСО върху възнаграждение, не по-малко от минималния месечен осигурителен доход и не повече от максималния размер за основните икономически дейности и квалификационни групи професии. Те не извършват годишно изравняване на осигурителния доход;

- като самоосигуряващи се лица - осигуряването е по чл. 4, ал. 3, т. 2 КСО и чл. 1 от Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина. Осигурителните вноски са върху месечен доход между минималния и максималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на ДОО за всяка календарна година. Ако получават възнаграждение за положения личен труд в дружеството, определят окончателен размер на годишен осигурителен доход по реда на чл. 6, ал. 8 КСО с годишната данъчна декларация по чл. 41 ЗОДФЛ.
#3 | 15.02.2012, 01:02
Публикации: 9 / 0
т.е. да не мисля за осигуряване по дук... благодарско щеши ми се да е така.... само ке вметна, че маргината отдавна я няма
извинявай мургината... хаххаха
#4 | 15.02.2012, 01:04
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Подава Окд5 и в новото ООД, като се посочва, че лицето се осигурява през ЕТ-то.

Едноличен търговец, в качеството си и на собственик на ООД, упражняващ дейност на две места, се осигурява в едното по избор, в случай че желае да се осигурява по Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина.
#5 | 15.02.2012, 01:11
Публикации: 9 / 0
х10! благодаря... просто се затлачих като патка в калчища!
още една питанка... Дали съм права другия съдружник ще бъде уволнен от ет... и ще се подаде и за него ОКд5... ще полага труд в новата фирма демек ООД-то...
Извинявайте... тепърва си опреснявам счетоводните знания...завършила съм иконом.техникум преди 15 г.и винса преди 10 г., 1-2 работих като помощник но само толкова... и сега започвам тепърва да извършвам счетоводни дейности сама... чета, чета... и пак чета, но не съм уверена. Зная, че имам много да уча... но се надявам да с тъпа магарешка упоритост и много учене да навляза по-бързо... Благодаря ви!!!
#6 | 15.02.2012, 01:16
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
И за него тогава ОКд5 с осигуряване през ООД-то щом ще извършва трудова дейност в дружеството. Предполагам не е осигурен другаде на максимума или няма например друга фирма, през която се осигурява, като СОЛ?
#7 | 15.02.2012, 01:21
Публикации: 9 / 0
да няма друга фирма, не е осигурен на максимума... значи окд5
Очарована съм... очаквах, че ще ме наругаете за невежеството и ще ме пратите да чета всички закони и счетоводни стандарти с обяснението, че счетоводство не се учи бързо ... има едни такива форуми... лека и спорна.
#8 | 15.02.2012, 01:30
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Лека и спорна :)
#9 | 15.02.2012, 09:33
МамаБожка
т.е. да не мисля за осигуряване по дук... благодарско щеши ми се да е така.... само ке вметна, че маргината отдавна я няма
извинявай мургината... хаххаха

тя Маргината я няма, ама светлите и думи са  записани во веки веков в скрижали ;D
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група