Пенсионер собственик на еоод, работещ на още два трудови договора

24.05.2018, 09:12 2640 2

24.05.2018, 09:12
Публикации: 2 / 0
Здравейте
Темата може би е дискотирана, но моля за отговор. Не съм счетоводител и не ми е много ясно. Ситуацията е следната :човекът е пенсионер и работи в селскостопанска фирма като Управител селско стопанство по основен осем часов трудов договор. Във втората фирма работи като Ръководител група транспорт на четири часа. Осигурителният му доход общо от двете места е около 1000 лева. През 2017 г регистрира собствено ЕООД,което е регистрирано като ЗП. В новата фирма няма назначени служители. От април 2018 започва да сключва договори за наем на земеделска земя. Въпросите ми са: От датата на сключване на договарите ли фирмата започва да развива дейност или от датата на издаване на първата фактура? Собственика трябва ли да се осигурява във неговата фирма като СОЛ или като ЗП, след като е пенсионер и след като е осигурен по дрги два трудови договора. Тря ли да и назначен Управител в неговото ЕООД, и изобщо какви са действия от тук нататък? Благодаря предварително.
#1 | 24.05.2018, 12:02
Публикации: 9357 / 1574
Трябва да се осигурява И за дейността си в ЕООД-то. Най-икономичното е да се осигурява като СОЛ /и за управлението и за всичко останало/. Другият вариант е по договор за управление, когато има такъв /за управлението/ + като СОЛ за останалата си трудова дейност във фирмата.
Върху какъв доход трябва да се осигурява като СОЛ - според мен минимум върху 510 като собственик на ЕООД /казвате, че фирмата е регистрирана като ЗП, а не самото физическо лице/. Следите достигането на максималния доход, като първо са трудовите договори, после самоосигуряването.
За какви осигурителни рискове - задължително здравно, по желание за пенсия или за пенсия+общо заболяване и майчинство.
Кога е началотона дейност - няма точен отговор. Според случая. Ако сключва договори за наем на земя, започне да я обработва и след три месеца продаде продукция, то издаването на първа фактура явно не е начало на дейността. Сключването на договори, доpи пpоцедуpата по регистрацията като ЗП може да се тълкува като дейност. Зависи от проверяващия, от защитата Ви и т.н. Според мен - началото е още с договорите.
Трябва ли да назначи управител - ако иска, ако ма нужда, ако самият той не си управлява, ако... Негова си работа.
Какви са действията от тук нататък - като ЗП: обработва си земята, продава, плаща наем или рента и т.н.; като собственик на фирма - декларация за начало на дейност, осигуровки, месечни декларации, годишни декларации, документиране на приходи и разходи, плащане на данъци и  т.н.  И сключва договор със счетоводител. Не, че е задължително, но е необходимо.
#2 | 24.05.2018, 13:05
Публикации: 2 / 0
Благодаря Ви много за отговора.
Значи въпреки, че е пенсионер и осигурен за всички социални и здравни случаи и по двата си трудови договора трябва да се осигурява още веднъж здравно като собственик на еоод? И да - ЕООД - то е регистрирано като ЗП. И задължително трябва да подаде декларация за започване на дейност в НАП Правилно ли съм разбрала? . Договор със счетоводител ще бъде сключен.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група