Чл. 271, ал.1от КТ и връщане на 70% възнаграждение за 3-ти дни от работодател

19.01.2019, 15:53 2387 3

19.01.2019, 15:53
Публикации: 54 / 1
Здравейте, ще се радвам да споделите мнение. Служител напуска м.11.2017 година работодателя. Вчера получава писмо, че трябва да върне 56лв на бившия работодател заради погрешно начислено възнаграждение за първите 3 дни от болничен, който е продължение, не първичен и по тяхна грешка са му начислени тези 3 дни. Болничният е от март 2017г. , представен в срок. Чудя се дали човекът може да откаже връщането на тези пари, тъй като "Съгласно чл. 271, ал.1, работникът не е задължен да връща добросъвестно получени суми за трудово възнаграждение по трудовото правоотношение. Съгласно чл. 8, ал. 2 КТ – добросъвестността при осъществяване на трудовите права и задължения се предполага до установяване на противното.
Т.е. работодателят следва да докаже, че работникът е получил тези пари недобросъвестно. Да са добросъвестно получени означава, че работникът не е знаел или според обстоятелствата не би могъл да знае към момента на получаването им, че тези суми са недължими, без значение дали причината за незнанието на работника се дължи на обикновено незнание, незаинтересуваност или пък на доверие, че работодателят коректно е изчислил дължимите му суми.
В случая грешката е направена от специалиста по ТРЗ във фирмата и работодателят няма право да удържи внесената погрешно сума."
#1 | 19.01.2019, 16:23
Публикации: 1302 / 183
Не е длъжен да ги връща.
Той дори не е длъжен да знае принципа на изплащане на болнични.
Човекът си е взел болничния, представил го е, той може и да не е погледнал как е издаден, като първичен или като продължение, защото него реално това не го интересува.
Особено пък, ако работодателят просто превежда заплатите по банка и не дава фишове, работникът съвсем няма да може да се ориентира какво точно му плащат.

Ако работодателят има претенции да си ги отправи към специалиста си по човешки ресурси.  :smile1:
Освен техническото "връщане" на парите има и други корекции, които се правят. Как ще ги направят при вече освободен работник и приключена финансова година?

Ако всичките му документи при въпросния работодател са оформени (преди повече от година!) изобщо да не се занимава с него.
#2 | 19.01.2019, 17:09
Публикации: 54 / 1
Благодаря. Направих справка с ПИК към НОИ на лицето, те са си направили корекцията януари 2018 след предписание за д1 от тях. Но в писмото от работодателя пише само - във връзка с писмо на НОИ /което и служителя има/ следва да възстановите 56лв. Иначе щели да предприемат последващи действия, свързани с ГПК. Без конкретика откъде идват тези 56 лв, а по писмото на НОИ разбирам, че е за трите дни, които не трябвали да бъдат в 16А клетка.  "Плаши Пейо гаргите" ли е, според вас?
#3 | 19.01.2019, 17:17
Публикации: 1302 / 183
Ако работодателят си е направил корекцията и НОИ са превели сумата за тези 3 дни (която е повече от тази на работодателя) може би искат да кажат, че лицето е получило сумата 2 пъти, веднъж от работодателя и веднъж от НОИ.
Но дори и така да е, работодателят не може да го задължи да върне парите, защото наистина работникът ги е получил добросъвестно и освен това се сеща да си ги иска след повече от година, което е меко казано комично.
Последващите действия, свързани с ГПК е да заведат дело срещу лицето за връщане на сумите.
Какво ще постанови съдът, обаче, си е една съвсем друга работа, а най-вероятно ще постанови да не се връща сумата.
Ама ако им е кеф да си водят дело, нека го водят, на мен лично крайния резултат ще ми е много интересен...  :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група