Неплатени семейни работници

14.03.2012, 16:18 10955 6

14.03.2012, 16:18
Публикации: 5 / 0
Здравейте! Някой може ли да ми даде определение за "неплатени семейни работници", термин от статистически отчет на ЕТ.  Как лицето е работник, а в същото време е неплатен. Това означава ли, че не е на трудов договор и че няма право да маркира на касов апарат примерно, и може ли да работи в същото време всеки ден по 8 часа. Очаквам мнения и разсъждения. Благодаря Ви.
#1 | 14.03.2012, 16:43
Публикации: 530 / 19
Предполагам, че става дума за работещи от семейството без заплащане /като собственика например/. За другите членове..... без заплащане нямам си идея дал може жената, детето, бабата, кучето..... ама щом са го сложили значи си го търсят като информациийка.
ама би трябвало да е работещия собственик, който е самоосигуряващо се лице и не получава възнаграждение за положения труд.
#2 | 14.03.2012, 17:18
Публикации: 5497 / 371
Предполагам, че става дума за работещи от семейството без заплащане /като собственика например/. За другите членове..... без заплащане нямам си идея дал може жената, детето, бабата, кучето..... ама щом са го сложили значи си го търсят като информациийка.
ама би трябвало да е работещия собственик, който е самоосигуряващо се лице и не получава възнаграждение за положения труд.

ИТ само чакат някой да стои зад щанда без ТД.Не ги интересува баба, дядо ли е... на собственика. 
И как така собственика ще работи, а няма да полага личен труд и възнаграждение, съответно :)
В този ред на мисли, нямам си идея какво се има предвид под "неплатени семейни работници"
#3 | 15.03.2012, 09:20
Публикации: 530 / 19
dalila, и аз това се учудвам как може това да се сложи в отчета за статистиката. И нали съм Тома неверни, та взех свалих един и "ооо изненада" верно го има.
Някой които има ЕТ нека сподели опит и да каже какво се попълва. А ИТ дал ще ги гледат и да следят дал някой нещо е писал.
Между впрочем една позната, ходи писа преди някоя година декларации в НАП, че е работила безвъзмездно на нивата на брат си и му е помагала за брането на ябълки. Знам че ни от НАП ни от ИТ нещо са му направили на човека. Може за нещо такова да става дума. Ама кой ще си сложи "таралеж в гащите" с попълването на тая графа.
#4 | 15.03.2012, 09:53
Публикации: 1202 / 120
Бързам да кажа, че и аз не съм на ясно какво точно са имали предвид в статистиката, но понеже буди интерес и обсъждане реших да направя предположение на база написаното до тук.
Всички имаме от гена на Тома-неверни, но той пък после е станал най ревностният последовател ...нали... та си помислих въз основа на примера на Кети - дали това не е вратичката за оправдаване на липсващи  разходи за заплати и осигуровки - щото ми се е случвало да гледам нива 50 дка и вервайте ми, ако съм инспектор няма никога да повярвам, че без положен чужд труд се е справил който и да е ЕТ или ЗП...па с каквато и ще техника да разполага...
#5 | 15.03.2012, 11:04
МамаБожка
Аз пък съм на мнение, че статистиката са далеко от това което се случва, защото в ЗСч четем това:
Чл. 26. (1) Съставните части на годишния финансов отчет са: счетоводен баланс, отчет заприходите и разходите, отчет за паричните потоци, отчет за собствения капитал и приложение.
Обаче….
(4) (*) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Предприятията, прилагащи облекчена форма на финансова отчетност, които изготвят и представят годишния си финансов отчет на базата на Националните стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия, могат да изготвят съкратен годишен финансов отчет. Формата, структурата и съдържанието му се определят с Националните стандарти за финансови отчетиза малки и средни предприятия.
(5) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) (*) Предприятията, прилагащи облекчена форма на финансова отчетност, които изготвят и представят годишния си финансов отчет на базата на Националните стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия, могат да не изготвят отчет за паричните потоци и отчет за собствения капитал.

Следователно, трябва в статистиката да съществува и годишна отчетност, за фирмите прилагащи облекчена форма без ОПП и СК… та така и с неплатените семейни работници… да, преди ИТ да стане хора имаше такива чудеса-дъщери, братя и сестри работеха неплатено, но това беше преди векове...
#6 | 16.03.2012, 15:54
Публикации: 52 / 1
Статистиката пуска без ОПП и СК с предупреждение, но не разрешава съхраняване на празна справка. Аз имам нулево ОПР - фирмата е новорегистрирана и има записвания само в баланса срещу капитал и каса. Подадох отчет, който е приет и им звъня, за да ми кажат как да си подам ОПР-то защото ЗСч ме задължава, а те по статистически ми отговарят, че програмата няма да ме пусне, защото няма данни, а от НАП трябвало да знаят това. Подадох го, но честно казано не съм много спокойна, защото напрактика в ГОД - а ми липсва ОПР.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група