Осигуряване съдружници в ООД

15.05.2019, 23:28 2815 6

15.05.2019, 23:28
Публикации: 9 / 0
Здравейте,
Фирмата до м.04 беше ЕООД .Собственика се осигуряваше като СОЛ с личен труд. От м.05 фирмата стана ООД с двама съдружника управляващи заедно и поотделно.Може ли  и двамата да са СОЛ(новия е осигурен на максимума по ТД) -стария да си остане с личен труд?
#1 | 16.05.2019, 07:04
Публикации: 9297 / 1557
Ако някой от съдружниците върши някаква дейност в дружеството, трябва да се самоосигурява. Ако върши САМО управленска дейност, МОЖЕ да сключи ДУ и да се осигурява по ДУ без да се самоосигурява.
Ако упражнява дейност в дружеството и се самоосигурява, може да се вземе решение за заплащане на личния труд, но не е задължително.
Ако съдружник, подлежащ на самоосигуряване, е осигурен на друго място на максимума, това не го освобождава от задължението да подаде декларация ОКД5 за начало на самоосигуряване и да избере за какво ще се осигурява. В този случай не прави реални вноски, а Д1 се подава или не според избрания процент. Такъв съдружник също има право да получава възнаграждение за личния си труд.
Ако съдружник подлежащ на самоосигуряване вече се самоосигурява чрез друго дружество и продължава дейността си в него, може да избере дали да продължи да го прави в старото или да започне в новото. В първия случай подава ОКД5 като посочва само че започва дейност по новия ЕИК, а във втория попълва и частта за начало на осигуряване и осиг. рискове.
От тук нататък Вие (по точно - съдружниците и Общото събрание)  решават кой вариант да изберете.
#2 | 16.05.2019, 10:11
Публикации: 9 / 0
Здравейте,
Благодаря за бързия и изчерпателен отгово.Малко съм ги оплескала нещата.Новия съдружник е осигурен на максимума по ТД, самоосигурява се чрез друго дружество(ЕООД) и сега и в ООД.Аз съм подала две декларации за СОЛ като и в двете съм посочила ,че ще се осигурява от дата....Сега от това,което Вие писахте разбирам,че съм сгрешила и в ООД е трябвало само да посоча,че започва дейност от дата...
Поправката как може да стане?Не съм правила корекция на ОКД 5.Достатъчно ли е да пусна нова в която ще посоча,че прекъсва дейност.Ако да,трябва ли в полето за осигуряване на посочвам датата на прекъсване на дейността.И после нова декл.с дата само за започване на дейност?
Извинявам се за дългия пост и благодаря!
#3 | 16.05.2019, 11:13
Публикации: 9297 / 1557
С ПИК на лицето влизате в справката за историята на самоосигуряването. Вижте какъв е статуса на СОЛ в различните дружества. Най-вероятно в старото /ЕООД/ е останало че упражнява дейност, а чрез новото /ООД/ще се осигурява. Ако това не е проблем /още повече, че няма да прави реални вноски/, оставете нещата така. Ако не - подайте ОКД5 че ще се осигурява чрез ЕООД
#4 | 16.05.2019, 11:38
Публикации: 9 / 0
Ами да,излязло е,че се осигурява от ООД.Ами да,реално няма да се правят вноски ,но...ако пусна ново окд 5 само полето за осируване ли трябва да се попълни или всичко.Аз сега от ЕООД подавам декл.1,предполагам ,че от ООД ще трябва?
#5 | 16.05.2019, 12:00
Публикации: 11932 / 2174
Следва да подавате Д1 чрез ЕИК-а, който е активен с осигуряване. Във Вашия случай или започнете да подавате Д1 чрез ЕИК на ООД или променете ситуацията.

Достатъчно ли е да пусна нова в която ще посоча,че прекъсва дейност.Ако да,трябва ли в полето за осигуряване на посочвам датата на прекъсване на дейността.И после нова декл.с дата само за започване на дейност?

Това , което сте написали по-горе ще свърши работа. Прекъсване и започване на една дата без чекване на осигуряване. Подайте ги една след друга , а не едновременно .
#6 | 16.05.2019, 15:07
Публикации: 182 / 7
Използвам темата за моя казус: когато е назначен външен управител по ДУК без фиксирано възнаграждение, следва ли да се осигурява ?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група