Аз го разбирам така документи по чл.53 ал1 и ал2 ,т.е. документи по Регламента и док по ППЗДДС
а този регламент така е написан, че нищо не е ясно от два независими източника декларации някакви,нотариуси ли ,купувача и продавача ли оттделно да пишат декларации...за чия сметка е превоза, не знам......
На постоянни ревизии съм заради Водовете и постоянно гледат документите, една запетая да липсва непризнават ДДСто.И сега несмеем да правим ВОДове, дали на някой семинар не са казали нещо по въпроса ?Тук в провинцията не идват светила да четат по разни семинарчета, та чакам софийски колеги.....
Чл. 53. (1) Облагаеми с нулева ставка на данъка са вътреобщностните доставки по чл. 7, с изключение на освободените вътреобщностни доставки по чл. 38, ал. 2.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) За прилагане на нулева ставка по ал. 1 доставчикът следва да разполага със:
1. документи за доставката, определени с правилника за прилагане на закона, и
2. (доп. - ДВ, бр. 102 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) документи за изпращането или транспортирането на стоките от територията на страната до територията на друга държава членка, определени с чл. 45а от Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/1912 на Съвета от 4 декември 2018 г. за изменение на Регламент за изпълнение (ЕС) № 282/2011 по отношение на някои освобождавания при вътреобщностни сделки (ОВ, L 311/10 от 7 декември 2018 г.), наричан по-нататък "Регламент за изпълнение (ЕС) № 282/2011", или определени с правилника за прилагане на закона.
(3) Ако доставчикът не се снабди с документите по ал. 2 до изтичането на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът по доставката е станал изискуем, ал. 1 не се прилага. Ако впоследствие доставчикът се снабди с документите по ал. 2, той коригира резултата от прилагането на тази алинея по ред, определен с правилника за прилагане на закона.