Попълване на декл-я по чл. 50 с още въпроси

02.02.2020, 17:37 1985 3

02.02.2020, 17:37
Публикации: 2 / 0
Здравейте, имам няколко питания относно годишната данъчната декларация за физически лица  :question: Имам работодател, но и се самоосигурявам като млад земеделски производител. През последната година получавах безвъзмездни помощи и от двете си дейности, но нямах приход от земеделската си дейност. Внасях си само здравните осигуровки.  Длъжна ли съм да декларирам тези доходи? Ще ми се зачете ли годината като стаж за пенсия, след като нямам приход от земеделската си дейност?
#1 | 02.02.2020, 20:35
Публикации: 9297 / 1557
Защо внасяте само здравни осигуровки? Нали сте "млад земеделски производител "? Или сте пенсионер?
Няма как да се зачете годината за стаж за пенсия, след като нямате осигуровки за пенсия. /Е, нали работите на трудов договор - там ще си трупате стаж за пенсия/.
В годишната данъчна декларация задължително трябва да декларирате всички помощи, субсидии и плащания, които сте получили през годината като земеделски производител.  И да платите данък. В НАП получават информация от ДФЗ и при разминаване ще Ви потърсят за обяснение и/или санкция.
В годишната данъчна декларация трябва да обявите и доходите и внесения данък  по трудов договор. Както и всички други доходи, получени през годината.
#2 | 04.02.2020, 20:42
Публикации: 2 / 0
Здравейте, внасям само здравни осигуровки, защото съм по майчинство. До миналата година съм си плащала осигуровките за всички рискове и пенсия. Просто се чудех като съм по майчинство как стоят нещата. Майчинството като сума ще я впиша, но не мисля че подлежи на 10% данък.
#3 | 04.02.2020, 21:24
Публикации: 9297 / 1557
Майчинството е обезщетение,  а не облагаем доход и няма място в декларацията по чл.50.

Понеже питахте: периодът на майчинството се зачита за  осигурителен стаж при пенсиониране. Само че не си представяйте, че като работите (или ползвате майчинство) по трудов договор и същевременно работите (или ползвате майчинство) като самоосигуряващо се лице, то един календарен месец ще се зачита за два при пенсиониране. Не, ще си се зачита за един. Само дето осигурителния доход ще е по-висок.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група