Сол пенсиониране осигуровки - процедури

31.05.2020, 07:23 2580 2

31.05.2020, 07:23
Публикации: 187 / 5
Здравейте, колеги! Добро утро! Пиша ви, защото имам някой въпроси относно пенсионирането на едноличен търговец - СОЛ. Понеже досега не съм подавала документи на друг човек за пенсия, а и знам, че има промени в пенсионирето от 2018г или 2019г. и затова имам едни въпроси. Ако някой може да ме посъветва нещо, ще съм много Благодарна. И да уточня, че пенсията е за стаж и възраст. И четох тук там по въпроса за пенсиониране на сол. Въпросите са следните:
1. Следва ли нещо за СОЛ, след като се подаде заявлението за пенсиониране? В смисъл да подаде някакви други документи? Понеже засега сме подали само заявлението.Но са казали, че другия месец ще получи някаква минимална пенсия на първо време.  И си мисля, че би трябвало да продължи засега да се осигурява както си е нормално. И вече като излезе решението тогава да има някаква промяна.
2. След като излезе решението за пенсиониране вече, следва ли да се подаде декларацията за самоосигуряващи се лица - Окд5? И ако реши да продължи да се осигурява за ДОО пак ли трябва да я подаде, в 7дневен срок след излизане на  решението?
3. Знам, че Сол пенсионер може да внася само здравни вноски. И тук ми е следващия въпрос. Как е по-добре да се осигурява само здравно или и за двете /зов и доо/? Имам познати пенсионери сол, който се осигурават само здравно. Но си мисля, че ако се осигурява за ДОО после може да си увеличи пенсията. И сигурно това зависи от размера на дохода , върху който се осигурява, нали? И ми интересно мнението на други хора. Така ли е?
4. Как се попълва декл.1 след като излезе решението? Ще дам пример, че е по-лесно. Примерно на 5 август излиза решението/разпореждането/ за пенсия.  И ако няма промяна в осигуряването /доо и сол/ - следва ли , че няма промяна и в декл.1 ? А ако има само за здравни трябва две декларации 1 за август? Този въпрос е свързан с предходния.
5. Може ли така по-средата на годината да се променя осигуряването? Понеже знам, че СОЛ го променя в началото на годината от 1-31 януари? И затова си мисля, може ли до края на годината да се осигурява както досега и в началото на следващата да попадем Окд5 и да променим, ако решим? Възможно ли е?
Засега това са ми въпросите.
Много Благодаря за вниманието и отделеното време на всички, включи ли се по темата.
Приятен ден от мен
#1 | 31.05.2020, 08:38
Публикации: 9299 / 1558
По т. 5: Ограничението за промяната на осигуряването през м. януари е само относно ОЗМ. Спирането на ДОО може да стане по всяко време, стига да има основание.
По т. 2: В КСО е казано, че пенсионерите се осигуряват за пенсия по желание. Т. е. ако иска да се осигурява за пенсия, трябва да подаде отново ОКД5 и да заяви "пенсионер съм и желая да се осигурявам за пенсия или за пенсия +ОЗМ". Ако не желае да се осигурява за пенсия, достатъчно е да отрази това в Д1.
По т. 3 се въздържам от коментар. Нещата са много субективни. Направете си сметка какви осигуровки трябва да внасяте всеки месец, с колко биха повишили пенсията и колко време, живот и здраве, очаквате да се възползвате от това увеличение.
#2 | 31.05.2020, 18:43
Публикации: 187 / 5
Много, много, много Благодаря за бързият отговор! От така дадените отговори искам да попитам по т.2 - разбирам, че ако ще се осигурява само здравно - отразяваме това само в декл.1. А ако избере да се осигурява за пенсия трябва да подадем нова ОКД5. Та чуденето ми е като подадем нова, трябва ли преди това първо да подадем ОКД5 за спиране на осигуряването и после още една за възобновяване? Примерно на 10 август излиза решението и лицето иска да се осигурява за пенсия - трябва ли да има ОКД5 с дата на спиране 10.08 и после нова с отметка , че е пенсионер и иска да се осигурява за пенсия и дата на възобновяване 10.08. Или само една декларация стига?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група