Получаване на приходи от чужбина

08.07.2021, 21:58 1284 2

08.07.2021, 21:58
Публикации: 1 / 0
Здравейте на всички! Предварително се извинявам ако темата е в грешния раздел, нека бъде преместена. Също така се извинявам за невежеството, но реших да се допитам и до форума.
Ще опиша накратко казуса и съответните въпроси към него, и ще съм изключително благодарен за вашите отзиви и мнения!
Идеята е че лицето е започнало работа в чужда компания и заплатата, която ще получава, иска да минава през лична фирма, под формата на заплащане за извършване на услуга.
Фирмата беше създадена края на миналата година като ЕООД (НЕ е регистрирана по ДДС), и от тогава до сега не е имала никаква активност. Съвсем скоро се очаква да има такава и да започнат да постъпват ежемесечно приходи от чужбина (дистанционна работа в чужда компания, приходите ще бъдат реално заплатата). От тук произтича въпрос номер 1:
- Нужно ли е подаване на декларация, че не е имало активност за 2020г.? Ако да - какви документи са нужни, и как се случва процедурата?

Очаква се приходите да надхвърлят 50 000 лв. годишно и ще се наложи регистрация по ДДС. Единственият човек във фирмата ще бъде управителят. Въпрос номер 2, 3 и 4:
- Какви документи са нужни за назначаване на управител, или това е по подразбиране?
- Има ли минимална и максимална раб.заплата за управител или и те следват установените от закона минимален и максимален осигурителен праг?
( идеята е приходите да са в резултат на издадена фактура от името на фирмата, след това да бъдат преведени под формата на заплата към управителя, или по удачен вариант ако има такъв? )
- Как се процедира с НОИ? Става въпрос за самоосигуряващо се лице.

Относно плащането, както споменах, идеята е да бъдат издавани фактури за извършена услуга. Заплащането на тези фактури ще е по фирмената сметка. Тук е следващият въпрос:
- Има отворена сметка в Уникредит Булбанк. Има отворена и бизнес сметка в Револют. Везните клонят към използване на Револют, но все пак кой от двата варианта е по удачен, и има ли друг още по-добър вариант? Съответно как се осчетоводят тези приходи?
- След постъпването на средствата, каква е процедурата за прехвърлянето им в лична сметка, и какви данъци има, ако се дължат такива?

- Има идея част от тези приходи да бъдат теглени и изплащани под формата на целеви награди (бонуси). Каква е процедурата?

Извинявам се отново за може би глупавите въпроси, но не съм изцяло в час с материята. Възможно е и аз да бъркам някъде в това което съм описал или да не съм се изразил правилно. Ще се радвам да отговоря на въпроси, пък може така и на мен да ми се изяснят още повече нещата. А може и на мен да ми изникнат още въпроси, които ще допълня. Ако искате може да дискутираме и на лично. И отново ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на всички отзовали се и съдействали. Приятна вечер!


#1 | 09.07.2021, 01:20
Публикации: 9366 / 1574
Първо си уточнете какъвпточно ще е договора с контрагента - дали ще е трузов с физическото лице (говорите за заплата), дали ще е двуг вид договор с ФЛ или ще е договор с фирмата.
Ако извършвате услуга на фирма от ЕС, трябва  предварително да се регистрирате по ЗДДС (като фирма или като ФЛ). Изключение в случая на ТД на ФЛ.
Тъй като задавате много въпроси, изискващи дълги разяснения, най-добре си платете на счетоводител
И - да, трябва да подадете в НСИ и ТР декларация за неактивност (срока май мина...)
#2 | 04.08.2021, 20:12
Публикации: 1 / 0
Здравейте нов съм, извинявам се, че пиша в тази тема, но и аз имам сходен казус - бихте ли ме насочили тогава към някой който е запознат с подобна материя.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група