Не, не трябва да е една Д1. Д1 се подава за всеки месец, през който е положен труда, като се посочват съответните дни в осигуряване. Няма как в една Д1 да посочите 4 месеца осиг.стаж.
Коментарът беше заради това: "не видях никаква връзка за частично внасяне на осигуровки /за непълен месец/". "Частично внасяне на осигуровки" е ако дължите 100 лв, а внесете 50. Разликата между осигуровките за пълен и непълен месец в осигуряване е само в размера на дохода, върху който се дължат.
И тъй като се оправяте сам, проверете отново колко броя Д6 /или колко колони/ трябва да попълните. Отговорът е в Наредба Н13.
И аз не съм казал, че трябва да е 1...
казах, че логично би било да е 1, АКО е като казаното от Вас
2. Осигуровките са върху определен доход, а не върху пълен или непълен месец.
но, понякога при таква, писмена комуникация се получават грешни разбирания. Не винаги се разбира правилно това, което си искал да кажеш. Или ти грешно си се изразил...
Аз под "частично имах предвид" 1-я месец от тези 4, който е непълен и е първият и последният, да го разделя на 2 части, пропорционално на дните от дата Старт на ГД - края на месеца и начало на 12.2022 - последния ден от ГД - другите 3 са си пълни.
То и там, сега се получава 1 интересна разлика, тъй като договорът е от 13 до 13 /което май е 4 м. и 1 д. /а не точно 4 м./ и дали ще направят 'проблем' за този 1 ден /който съм го махнал от 1.я месец/... Ще проличи...
Относно Д6 и линка за Н18. Мерси... Аз и по-рано съм гледал тая наредба и сега го направих /няма лошо в насърчаването към четене - не е проблем, аз харесвам да чета/... Само, дето, както от предходните "жокери" и в този , не видях нещо конкретно - като, напр. да се казва: За всяка Д1, се подава Д6 ...
Аз като СОЛ, щом подавам с 1 обща, последващата год. за предходната и тук, защо да не стане? А и тъй казаха от НАП /поне аз, тъй разбрах/... За бр. колони - аз мислех, че трябва да са 2, ама 2-та за удържания ДДФЛ , не трябва да го има, тъй като се подава с Декл. по чл. 55 /а тук само 1 колона с код 4 /и Д1 с код 14/
ПП. Друго си е live комуникацията.
ПП2. А иначе, май, най-добре щеше да е да взема и занеса ГД на счетоводителката си и да няма 'ала-бала'...