Сайтове тип "папагал"

25.05.2022, 09:56 1278 5

25.05.2022, 09:56
Публикации: 41 / 7
 Зачудих се, от кой точно източник черпят информация тези сайтове така, че за фирми, непубликували отчети (ет), към момента показват информация - вярна при това - за приходи и печалба(печалба за 2019, приходи от създаването). Статистическите отчети достъпни ли са отнякъде, данните от гдд   :question: :hmmm:
#1 | 13.06.2022, 12:51
Публикации: 11956 / 2182
От години се чудя / не буквално / откъде на разни агенции за реклама, издания на счетоводна литература и какви ли не още знайни и незнайни анкетьори им е известен телефон, който давам единствено на НАП за обратна връзка. Та и "папагала" - нали е папагал и повтаря каквото му казват - я НАП, я някой друг...
#2 | 13.06.2022, 13:20
Публикации: 4393 / 734
Аз съм направил служебен мейл, който е само за НАП, НОИ, статистика и други подобни служби. Още преди хакерската атака на НАП получавах спам, което значи че там някъде се раздават или продават.
#3 | 23.06.2022, 00:11
Публикации: 9335 / 1570
Събудихте интереса ми към въпросния сайт. Направих няколко проверки на фирми, за които имам информация:
- едно ЕТ с посочен оборот, съответстващ на реалния;
- друго ЕТ с посочени приходи за 2018 г в размер в пъти над действителните и без данни за 2012-2017 и 2019-2021,.като в някои от годините има приходи
- едно действащо ООД с подадени ГФО в ТР до 2021 г. включително- няма данни за приходи.. Същото ООД има обявени и публикувани данни със свободен достъп приходи от продажби в ЦПРС поне за последните 10 години.
- друго ООД - при публикувани или "обработвани" отчети в ТР , за едни години има данни (реални), за други няма, а за една от годините данните в 'папагал' са завишени спрямо реалните.
Питам се: дали го сайта просто не се обаждат на съответната фирма и питат за оборота, работниците и т.н. , вместо да проверят и препишат реални данни от ТР.
В тази насока 'биволъ' са по- точни
#4 | 23.06.2022, 09:53
Публикации: 4393 / 734
Има и някакъв друг подобен регистър или сайт, откъдето някои фактурни програми дърпат данни за получателя. Поне за нас данните не са актуални, а и за времето преди промяната ни пак са далеч от истината. И от време на време връщам, колеги, които не са погледнали какво са им писали на фактурите. А че редовно се обаждат, че "абонаментът ви за нашия каталог свърши, ще ви изпратим проформа фактура" ще го пропусна. Ако мине... :)
#5 | 24.06.2022, 10:15
Публикации: 41 / 7
По отношение на спама:
 Нов и все още непуснат сайт (само закупен домейн и план при една от "най-сигурните" компании за хостинг), на администраторския имейл (тогава новорегистриран в абв) на следващия ден започна да вали спам на грабо, ама абв ли виновни, хостинг компанията ли, търговията и "кервана" си върви.
Също имах телефонен номер, даван само в НАП, НСИ, ИТ и пр, който
в момента стои за контакт с въпросна фирма в онези  сайтове-регистри, които редовно информират че "абонаментът ви за нашия каталог свърши и трябва да платите", че и фактура в брой с куриер бяха пратили преди години от един сайт без да са известили предварително, за 140 или там някъде лева. :blink:
И това доста преди станалата популярна хакерска атака.
Та и аз не се чудя наистина откъде имат тази информация, но откровено ме плаши друго:
-какво се случва с другата лична информация, която съхраняват държавните институции на сърварите си, каква ли е цената й и дали е толкова скъпа, или толкова лесно-достъпна, колкото е тази от полетата приходи и фин.резултат в базите данни от подадените отчети или декларации. И дали няма да започнем да виждаме целенасочени реклами на хранителни добавки в социалните ни профили според информацията за личните ни  заболявания достъпна в базите данни на НЗОК, и връзката да е само едини и същ имейл, който сме ползвали за регистрация?
- сайт, който се бие в гърдите че знае колко са фирмите в ТР, и "преписва вярна и точна информация" от ТР, същата информация която одитори, счетоводители и управители потвърждават с подписите си, си позволява да представя невярни данни от неизвестни източници на ползвателите на финансови отчети. Освен това излиза на първо място в резултатите на гугъл при търсене по име на фирма, ЕИК или имена на физ. лице, вместо там да е Търговски регистър. Та информацията, дори тяхната лична, на ПАПАГАЛ.БГ ЕООД не е вярна, спрямо справка в ТР.
Да, знам че интернет по принцип не е източник  на надеждна информация. Но 99% от работата ни вече е в интернет и се пази на някой сървър :excl:
Когато очевидно институциите и като цяло държавата изостава в охранителните мерки на базите информация задари финансови, бюрократични или други причини, не може да продължаваш да цифровизираш и цифровизираш. Да, лесно е и за нас и за административното обслужване, не казвам, че трябва да се върнем с 10 ..20 години назад, но нито gprd нито господ няма да ни спаси не само от ненадеждна информация, а от съвсем по сериозни:измами, кражби на самоличности, подвеждане и манипулиране, не мога да продължа, нямам такова въбражение...  :noexpression:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група