ДДС монтаж котел в Германия

16.01.2023, 11:55 443 1

16.01.2023, 11:55
Публикации: 110 / 20
БГ фирма ще достави и монитра газов котел в Германия на физическо лице с българско ЕГН , но с немски адрес на пребиваване от много години. Транспорта е с ТА на фирмата.
Изхождам от място на сделката и извършване на услугата /Германия/ и разсъждавам,че фактурирането трябва да е без ДДС /прав ли съм?/, т.е. ВОД с  VIES декларация. След като не изпращам дистанционно стоки този оборот не би трябвало да касае OSS, освен това едно от условието за дистанционна продажба е "стоките  да не са нови превозни средства, стоки които се монтират и/или инсталират от или за сметка на доставчика и стоки, за които е предвиден специален ред за облагане на маржа на цената".

Какви документи биха ми помогнали при евентуално доказване на тези обстоятелства?
#1 | 16.01.2023, 13:26
Публикации: 110 / 20
Малко да се допълня с цитат от Милена КИРИЛОВА - юрист
"ЗДДС прилага принципа, че когато се извършва доставка на стока, която се монтира или инсталира от или за сметка на доставчика, мястото на изпълнение е в мястото, където стоката се монтира или инсталира. Това е регламентирано в разпоредбата на чл. 17, ал. 4 от ЗДДС. Без значение в случая е обстоятелството дали инсталирането/ монтирането се извършва от самото лице - доставчик на стоките или тази дейност е възложена на друго лице - подизпълнител"

Т.е. безспорно е че мястото на изпълнението е Германия. Притеснява ме по скоро статута на получателя - българско ФЛ с постоянно пребиваване там.

И да се поправя-категорично не е ВОД /чл.7,ал.5 от ЗДДС/ , а доставка по чл.69,ал.2 от ЗДДС
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група