СОЛ и продажба на ръчно изработени продукти в сайт за продажби

25.02.2023, 09:46 609 3

25.02.2023, 09:46
Публикации: 2 / 0
Здравейте!

СОЛ съм, на свободна професия (програмист), осигурявам се за ОЗМ. Гледам малкото си дете вкъщи и не работя в момента по прокети, но от скоро изработвам образователни материали за деца вкъщи. Продадох един в сайт за продажби и сега ми изникна въпроса, ако продажбите ми потръгнат, възможно ли е да променя сегашната си регистрация в Търговския регистър и освен като програмист да добавя и подходящото за тази дейност (мисля занаятчия), съответно да си оформям декларациите и според това? Идеята е доходите от тези продажби да декларирам както досега от проекти, в случаите когато нямам проекти. Благодаря за отделеното време!
#1 | 25.02.2023, 16:21
Публикации: 9299 / 1558
Можете да добавите друт вид дейност към свободната професия. В Регистър БУЛСТАТ,  където сте регистрирана, а на в Търговския регистър. Става за 15 минути и малка такса. Добре е да имате документ за квалификация или правоспособност, но май и без него минава.
Проблемът при Вас е, че за доходите от продажба на образователните материали /или каквото продавате/ подлежите на самоосигуряване. Във вашия случай с ОЗМ. От там нататък: значи имате дейност като СОЛ и не може да ползвате пълното майчинство.
#2 | 26.02.2023, 08:35
Публикации: 2 / 0
Извинявам се, регистър БУЛСТАТ, да. Аз се самоосигурявам (и за ОЗМ, в случай, че искаме и второ дете) и не използвам майчинство от доста време, дететно ми е на 3 г, просто го гледам вкъщи. Значи мога да добавя и друг вид свободна професия към тази. За ръчноизработените изделия (правя Монтесори материали) необходимо ли е нещо друго освенд а си ги включвам в дохода и да си плащам данъците?
#3 | 26.02.2023, 10:35
Публикации: 9299 / 1558
Значи мога да добавя и друг вид свободна професия към тази. - може
 За ръчноизработените изделия необходимо ли е нещо друго освен  да си ги включвам в дохода и да си плащам данъците? - нищо по-особено. Третирате си тези доходи както доходите от програмирането - внасяте си данък и осигуровки. Формирате една обща сума от двата източника
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група