ТЕЛК при заплата над тавана на осигуряване

12.04.2024, 15:48 420 1

12.04.2024, 15:48
Публикации: 1 / 0
Здравейте, наскоро ми смениха тазобедрена става. Разбрах, че могат да ми дадат 50% телк. Въпросът ми е какви облекчения ще получа при полужение, че заплатата ми е над максималния осигурителен таван. Дали си струва да минавам ТЕЛК или не?
#1 | 15.04.2024, 10:38
Публикации: 78 / 13
Данъчното облекчение представлява намаление на дължимия данък. Може да ползвате следните облекчения (част втора, глава четвърта от ЗДДФЛ):

Намалена работоспособност
Доброволно осигуряване и застраховане
Осигурителен стаж при пенсиониране
Дарения
Млади семейства
Деца
Деца с увреждания
Безкасови плащания
За подобрения и/или ремонт на недвижим жилищен имот
Данъчни облекчения ползвате само когато нямате подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.

Когато сте ползвали в пълен размер данъчните облекчения за дарения, деца и деца с увреждания през работодателя си по основното трудово правоотношение и сте представили нужните документи пред работодателя, документите не прилагатe отново към годишната данъчна декларация,

 

Намалена работоспособност
Данъчното облекчение за намалена работоспособност е за лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност (чл. 18 от ЗДДФЛ). Дава възможност да намалите данъчната си основа със 7920 лв. /660 лв. на месец/.Данъчното облекчение може да ползвате включително за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на изтичане срока на валидност на експертното решение, в което е определена намалената работоспособност.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група