Моля за помощ!

10.07.2024, 22:47 310 1

10.07.2024, 22:47
Публикации: 1 / 0
Здравейте! Имам сложен казус, за който абсолютно всеки счетоводител ми казва различни неща и вече съм тотално объркан, смених 6 счетоводителя и бих бил много благодарен ако някой запознат ми помогне с малко информация! Имам фирма регистрирана по ддс от Ноември 2023 г. Декември 2023 година купувам кола като дълготраен актив с фактура от фирма(парите са вкарани във фирменната сметка от мен като ФЛ), същия месец катастрофирам с колата. Февруари месец застрахователите  ми изплащат част от обещетението, а март останалата част, след което превеждам парите по личната ми сметка и продавам колата с фактура на фирма за коли на скраб през юни.Подал съм декларация Г3, за това че фирмата не е извършвала дейност. Нищо не е осчетоводено освен декларацията по ддс за продажбата на катастрофиралия автомобил. Та въпросът ми е как точно ще стане осчетоводяването(на влизането и излизането на парите) и направил ли съм някакви грешки? Защото много казват, че е грешка, че съм превел парите по личната ми сметка, други казват, че не е проблем, трети ми казват, че трябвало съм да плащам данък за приход заради обещетението и данък дивидент, за превода по личната ми сметка.
#1 | 10.07.2024, 23:46
Публикации: 9539 / 1622
 Нищо не е осчетоводено освен декларацията по ддс за продажбата на катастрофиралия автомобил
Очевидно има и д.уги неща за осчетоводяване.

 Та въпросът ми е как точно ще стане осчетоводяването(на влизането и излизането на парите)
Осчетоводяването е според основанието на това "влизане и излизане" на парите. А "влизането" би трябвало да е осчетоводено още през миналата година

 Защото много казват, че е грешка, че съм превел парите по личната ми сметка, други казват, че не е проблем, трети ми казват, че трябвало съм да плащам данък за приход заради обещетението и данък дивидент, за превода по личната ми сметка.
Всичко, което Ви казват е вярно. По принцип. Въпросът е кое точно е приложимо във Вашият случай според това, как са оформени "влизането" и "излизането" на парите от сметката.
Дали има данък върху застрахователното обезщетение,  може да погледнете в ЗКПО. А дали не дължите ДДС върху стойността на бракувания автомобил, може да прочетете в ЗДДС.

Колкото за декларация Г3, за това че фирмата не е извършвала дейност - убеден ли сте че отговяряте на изискванията за подаване на такава декларация? И смятате ли, че това е достатъчно като годишна отчетност?

Май е време да си намерите седми счетоводител.

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група