Въпрос за осигуровки по време на майчинство

18.08.2024, 18:58 212 3

18.08.2024, 18:58
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

В момента се намирам в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст.
Притежавам акции на фирмата, в която работя. Но поради закупуване на фирмата от друга компания, съм длъжна да продам акциите си.
Работодателят ми удържа осигуровки върху сумата, която имам за получаване. Твърди, че това е необходимо, защото доходът ми в момента е под максималният осигурителен праг, което е вярно - в момента получавам обезщетение от НОИ, 780 лв.
Това становище на работодателят правилно ли е? Доколкото се запознах с КСО, осигуровки не се дължат по време на майчинство, тъй като няма престиране на труд.
Предварително Ви благодаря за отговорите! :)
#1 | 18.08.2024, 21:35
Публикации: 617 / 126
Удържа Ви осигуровки върху продажната цена на акциите ли?
Това не е осигурителен доход, а доход от прехвърляне на имущество и не се дължат и удържат осигуровки.
#2 | Вчера в 21:53
Публикации: 2 / 0
Здравейте, @Magrat,

Да, удържат осигуровки върху продажната цена на акциите, докато аз се намирам в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.
Твърдението е, че използват Наредба за елементите на възнаграждението и за доходите, върху която се правят осигурителни вноски.
Според тях, всеки елемент на дохода, който не е изрично изброен в наредбата подлежи на осигуряване.
Според мен обаче, би следвало да се приложи КСО, чл. 9, ал. 2, т. 2, който казва, че време по майчинство се счита за осигурителен стаж, но без да се плащат осигуровки. Права ли съм в основанието си да оспорвам и кой е законът (и членът), според който мога адекватно да споря?
Предварително благодаря!  :smile1:
#3 | Вчера в 22:45
Публикации: 9576 / 1626
Проблемът не е дали сте в майчинство или не. Проблемът е, че върху дохода от продажба на акции не се дължат осигуровки. Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху която се правят осигурителни вноски е неприложима в случая.
Единственият случай, в който би могло да има вероятност (не съм убедена) да се дължат осигуровки върху дохода от продажба на акции е само за лицата, осигурени по чл.40, ал.5 от ЗЗО (безработните, които сами си внасят ЗО) и то сама здравни осигуровки при годишното изравняване.

Според мен обаче, би следвало да се приложи КСО, чл. 9, ал. 2, т. 2, който казва, че време по майчинство се счита за осигурителен стаж, но без да се плащат осигуровки 
Това е така, и не съвсем. Не се дължат осигуровки по КСО по трудовия договор, по който ползвате майчинството, но се дължат осигуровки по ЗЗО (вярно, че само за сметка на работодателя). Освен това може да се дължат осигуровки върху други Ваши доходи. Пример: ако по време на майчинството извършвате някаква работа по граждански договор, то върху възнаграждението по този ГД ще се дължат осигуровки
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група