Изплатаще на дивидент - курс на БНБ и разпределение между годините

20.09.2024, 18:26 182 0

20.09.2024, 18:26
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Имам два въпроса относно изплащането на дивидент на ООД към двама съдружници. Дивидентът ще бъде изплатен в британски паунди.
1. Курсът на БНБ за GBP в деня на изплащането на сумата с банков трансфер ли се ползва или курсът в деня, в който е взето решението нт ОС на дружеството? Теоритично човек би могъл така да избере предишна дата с по-нисък курс.
2. В решението на общото събрание и документите за изплащането на дивидентите, мога ли да сумирам всичката печалба за предходните 8 години, в които не са изплащани дивиденти от печалбата или трябва година по година да опиша за кои предходни години изплащам дивидентите? Ползвам апликацията на Кик за генерирането на документите и там е година по година, но задължително ли е това?
3. В съкратение баланс на дружеството имам колона парична средства и вземания (за фактура, което се изплаща в текущата година). Мога ли да изплатя дивидент за вземането, което вече е платено? Предполагам корпоративният данък е сметнат и върху тази сума за предходната година, въпреки  че плащането е в текущата.

Благодаря предварително.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група