Oборотни средства у служител

09.10.2024, 14:45 490 4

09.10.2024, 14:45
Публикации: 3 / 0
Здравейте,
Отскоро регистрирах ЕООД, в което съм единствен служител/управител. Счетоводителят ми в момента е доста натоварен и не е особено бърз в отговорите, та се надявам тук някой по-вещ да ме посъветва.
Да приемем, че аз (служителят) купувам някакви консумативи, техника и пр. с плащания в кеш, за което си имам фактури, касови бележки и прочее. Ок ли е от фирмата да предоставя на служителя си (т.е. от фирмената сметка да преведа към личната ми сметка) сумата Х, която съответно постепенно да "топя" с фактури? В момента все още нямам дебитна карта към фирмената сметка и всяко плащане да е банков превод ми идва в повече с тези такси(чки), пък и някои търговци, с които работя, предпочитат кеша.

Ако хипотезата по-горе звучи съвсем легално - има ли някакви ограничения (например само през финансовата година), през които тези оборотни средства могат да престояват у служителя? Трябва ли периодично "зануляване"?
#1 | 09.10.2024, 14:53
Публикации: 50 / 2
Здравейте,
Според мен е по-добре да изтеглите от банката парите в брой, вместо да си ги превеждате. Така парите ще са в касата на фирмата. Ако ги преведете по сметката си, не е сигурно как ще се изтълкува.
#2 | 09.10.2024, 15:01
Публикации: 3 / 0
"Банката" е Paysera, така че тегленето в брой не е опция към момента (нямам издадена карта към сметката).
#3 | 09.10.2024, 15:03
Публикации: 12201 / 2264
Ако хипотезата по-горе звучи съвсем легално - има ли някакви ограничения (например само през финансовата година), през които тези оборотни средства могат да престояват у служителя?

Няма ограничения, ако това са аванси на подотчетно лице. Нямам предвид обаче да си стоят така с години, а да се вижда, че с тях се заплащат фирмени разходи във времето.

 Трябва ли периодично "зануляване"?

Тези суми подлежат на отчитане и изготвяне на авансови отчети, а съответно неизразходваните средства подлежат на възстановяване в касата.
#4 | 10.10.2024, 01:06
Публикации: 168 / 23
"Банката" е Paysera, така че тегленето в брой не е опция към момента (нямам издадена карта към сметката).

  Издаване на карта- безплатно и получаваш веднага нов отделен IBAN, плащане в магазини - безплатно,  месечна такса 1 евро, теглене на суми в брой в България от банкомат - 1 евро   и кое не е опция?  Едва ли счетоводителят ви декларира тримесечната статистика в БНБ за по 1 евро на месец или и това не прави, че е много натоварен?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група