Майчинстео

16.10.2024, 18:41 766 10

16.10.2024, 18:41
Публикации: 1 / 0
Здравейте, имам малко по - различен въпрос. Смятам да се допитам и до служител на НОИ,но ще се радвам ако някой е попадал в подобна ситуация да сподели опит. След проверка на НОИ ми бе отказано майчинство с довода,че не може да се докаже категорично и неоспоримо  извършването на трудова дейност. Самото назначаване стана много късно,буквално 2 седмици преди да изляза в майчинство,заради прекаран инсулт в началото на годината. Преди инсулта и след него бях на борсата. Тъкмо си бях намерила работа,на която не можаха да ме назбачат заради инсулта,който получих няколко дни след интервюто.  Предполагам  причината за проверката е късното назначаване,но заради дългият период на възстановяване и нежеланието на нито един работодател да ме назначи на работа нямах никакви опции. Обадиха ми се от счетоводство и казаха,че трябва да заличат данните за назначаването.
Въпросът ми,ако след време успея да си намеря друга работа,мога ли да изляза в майчинство след като поработя малко и имам ли право на някакво социално майчинство за периода в който съм безработна? Какъв  е размера на социалното майчинство? Мога ли да се регистрирам като СОЛ и да изляза в майчинство? Счетоводителката ми каза,че понеже имам стаж и осигуровки имам право майчинството да се изплаща от НОИ, това така ли е и към кого да се обърна за повече информация? Попринцип трябва да се явя на ТЕЛК,който отлагам,защото не искам да се чувствам инвалид.
#2 | 29.10.2024, 10:10
Публикации: 321 / 1
Здравейте, не отварям нова тема пиша под тази за да не претрупвам с теми допълнително.
Става въпрос за майка на която и изтича майчитството /три деца породени/ тоест 7 год е в майчинство. В момента ползва платен годишен отпуск , който и се изплаща в/у възнаграждението преди да излезе по майчинство. Отпуск е до февруари включително. Налага и се обаче да претърпи операция и евентуално да ползва болничен след това. Въпроса ми е тоест те са два: - Болничният как ще се изчисли, в/у мин работна заплата или ............
                  - След като излезе в болничен се прекратява отпуска и след това го продължава колкото остава или се припокриват.
Благодаря на отзовалите се. Хубав ден
#3 | 29.10.2024, 10:13
Публикации: 9688 / 1658
Болничният - върху осиг.доход 18 месеца назад
Добре е отпуска да се прекрати по време на болничния
#4 | 29.10.2024, 12:09
Публикации: 321 / 1
18 месеца назад тя е била в майчинство, тоест мин заплата за страната, така ли да разбирам?
#5 | 29.10.2024, 13:06
За месеците през които е отглеждала дете до 2 години - МРЗ за периода.
За месеците във временна нетрудоспособност за бременност и раждане (до 410-ия ден) - доходът, от който е изчислен болничния
За времето с платен отпуск - осигурителния доход
#6 | Днес в 14:59
Публикации: 3 / 0
Здравейте!
Казусът ми е следния. Безработна съм от юни 2022, като имам непрекъснат стаж от октомври 2020 до юни 2022 като медицинска сестра на около 900лв брутна заплата. Преди това съм работила 5 лета подред за по месец-два на по 2 или 4 часа като сервитьор.
През тези две години безработица се сгодих, омъжих и съответно обмислям опити за забременяване, но наскоро осъзнах, че всъщност нямам право на майчинство щом съм безработна (изключително голям пропуск от моя страна, знам).
Ако хипотетично забременея и мой познат ме назначи във фирмата си няколко месеца преди термин ще взимам ли някакво майчинство?Заплатата ми като медицинска сестра така или иначе е близка до минималната, така че сумата не е толкова важна, колкото "просто да има нещо" през тези две години.
Освен това ако този близък ме назначи ще му бъда ли в тежест по някакъв начин? Аз разбира се ще си връщам осигуровките, които той ми изплаща и фиктивната заплата, която ми превежда.
Благодаря предварително!
#7 | Днес в 15:11
За за ползвате майчинство, трябва да почнете работа. Колкото по-дълъг период, толкова по-добре. При кратки периоди /месец, два/ има голяма вероятност за проверка от НОИ. Има и вероятност да бъде отказано майчинството (договорът да се обяви като фиктивен с цел източване на обезщетения).
Минималното майчинството  е минималната работна заплата. По принцип се изчислява от осигурителния доход 24 месеца назад.
Евентуалния работодател ще има задължения да внася здравни осигуровки 4,8% от минималния осиг.доход за самоосигуряващите се лица (тази година 4,8% от 933, догодина - колкото приемат. Вероятно 4,8% от 1078).
#8 | Днес в 15:28
Благодаря!
Тоест ако ме назначат сега на работа, а забременея след 2-3 месеца би трябвало на хартия пред НОИ всичко да е наред?
#9 | Днес в 15:33
Е, и в четвъртия - петия месец да Ви назначат, ще "мине". Стига да не почнете да ползвате болнични веднага или месец след това 
По закон един работен ден преди първия болничен е достатъчен, но и от НОИ са наясно кога нещата са нагласени. И гледат да пестят пари
#10 | Днес в 15:36
Разбирам се, то е и нормално. Аз съм си напълно виновна, това също е така.
Планът е евентуално хипотетично ако забременея този или другия месец (разбира се това са фантазии на мъжа ми, който си мисли, че тези неща стават от раз), да бъда назначена февруари/март догодина и да не излизам в никакви болнични 50 дни преди термин.
Като има възможност дори фиктивния работодател да си ми дава някакви задачи, които да му изпълнявам през деня.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група