Здравейте!
Ще съм ви безкрайно благодарна да ми помогнете, защото въпреки четенето на закони и наредби, не съм професионалист и не мога да се ориентирам напълно, а тук виждам, че пишете много опитни специалисти.
През м.12/2024 се връщам на работа след 4 години в майчинство. Тъй като работя в сферата на образованието, имам много неизползвани дни платен отпуск, натрупани за четирите години. По време на майчинството се установихме в друг град, затова връщането ми на работа е по-скоро невъзможно. Имам два варианта:
1. Да изляза в платен отпуск около 6 месеца и след това да напусна.
2. Да напусна веднага и да взема обезщетение за неизползвания отпуск. - Вариант 1:
През м.декември смятам да направя 10 отработени дни и след това да си взема останалите 9 дни платен отпуск.
Как би се изчислило възнаграждението за тези 9 дни отпуск през м.12/2024?
Дали базата е месеца назад във времето - преди да изляза в майчинство, в който имам 10 отработени дни, т.е. м.3/2021?
Тъй като от тогава досега заплатата ми е била увеличена два пъти, мога ли да претендирам за добавката, която по принцип се дължи ако се увеличи основната заплата по време на ползване на платен отпуск? Попаднах на разнопосочни мнения.
А самите 9 дни отпуск през м.12.2024 как ще бъдат заплатени?
Вариант 2: ако сега подам предизвестие и месецът на прекратяване на трудовото правоотношение е м.1/2025, как ще се изчисли обезщетението за неизползваните дни платен отпуск - само на база отработените 10 дни през декември или се смятат и дните в отпуск в този месец?
С други думи, това, че 9 дни през декември ще съм в отпуск, ще повлияе ли отрицателно върху сумата за получаване при ползване или изплащане на неизползван платен отпуск?
Стана дълго обяснението ми, но се надявам, че все пак е разбираемо. Наистина имам нужда да преценя кой вариант е по-изгоден за мен, като се има предвид финансовия натиск върху семейството ни през втората година майчинство.
С признателност: Надя