Внос на стоки от трети страни и осчетоводяване на митническа декларация

Вчера в 22:39 37 1

Вчера в 22:39
Публикации: 13 / 0
Здравейте,
Имам важен за мен въпрос, по който искам да съм сигурен.
При внос на стоки от Китай с нормален внос моята фирма, която е по ДДС си плаща ДДС-то по митническа декларация на Агенция Митници.
От известно време банковата сметка на Агенция Митници вече е същата като на НАП към централния бюджет. Тоест по същата сметка, по която внасям ДДС всеки месец до 14-о число. Само дето получател е Агенция митници, а не НАП.
При това положение само ДДС кредит по митническата декларация ли ползвам или ползвам и ДДС дебит и се уравновесяват? Тоест ДДС кредита става нула при вноса на тези стоки.
Примерно платил съм ДДС по митническа декларация 10 000 лева. След това ползвам ДДС кредит по същата митническа декларация също 10 000 лева. И на практика нямам ДДС кредит, който да ми се трупа. Не искам да ми се трупа ДДС кредит по митнически декларации при внос. Защото не мога в следващите три месеца да продам толкова стока, че да направя 10 000 ДДС примерно. И на всеки три месеца сам човек трябва да се занимавам с процедури по ДДС възстановяване с НАП.
Ако купувам стока от частна фирма в България, която е по ДДС, само ДДС кредит ползвам и ми се трупа кредит.
Ама в случая това си е плащане на ДДС по МД към бюджета и е логично да се осчетоводи в дневниците по ДДС като ДДС дебит - плащане на ДДС и да ми се намалява размера на ДДС кредита.
Обадил съм се на НАП за консултация - не получих конкретен отговор и мисля че не разбраха какво точно питам. Питал съм счетоводител, засега не получих ясен отговор. Но имам нужда да съм сигурен.
Поздрави.
#1 | Днес в 00:00
Публикации: 9810 / 1689
И аз не разбрах какво точно питате. Какво значение има номера на банковата сметка на АМ със счетоводното отчитане на ДДС и данъчния кредит?
Нещата са си същите. Просто се абстрахирате от номера на банковата сметка. то по същата сметка се внася и ДДФЛ, и корпоративен данък...
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група