ЗДДС дава право на измамници

10.08.2012, 18:10 7142 3

10.08.2012, 18:10
Публикации: 186 / 38
Как Ви се струва - ЗДДС защитава ли измамниците ?
Ето Ви пример: Чуждестранно лице регистрира ЕООД в България. Неговото ЕООД сключва договор със строителна фирма, която да му построи и продаде жилищен имот.  Договорът има два подписа - за купувача и за продавача.  Съгласно този договор кандидат-купувачът превежда  по банков път  половината пари  на строителната фирма. За тези пари  има и фактура за платен аванс на името на купувача от името на строителната фирма. Фактурата има два подписа - на купувач, и на продавач. 
Минава година, минават две - ама жилищната сграда все не е довършена. Минава и трета година,  и кандидат-купувача завежда дело да си иска имота. И ...... там в съда се появява едно кредитно известие отпреди три години, в което кредитно известие пише, че сделката се разваля. На кредитното известие няма подпис на купувача, но надлежно е посочено, че това КИ се издава към ф-ра № - същата онази, която е била издадена за аванса.
Като  чета чл.115 от ЗДДС - КИ трябва да съдържа всички реквизити по чл.114 плюс № на фактурата, към която се пише, и основанието.
Ама и в чл.114  няма изискване за подпис на фактурата, и по силата на чл.115 - значи не се изисква подпис и на КИ.
И какво излиза - че ЗДДС дава възможност на измамниците съвсем законосъобразно да мамят - значи дават фактура, вземат парите, заминаваш си живо и по здраво да си кроиш планове за  обзавеждането апартамента. След теб обаче в строителната фирма си пишат едно кредитно известие,  после продават фирмата на офшорка -  иди да гониш вятъра.   Хем си дал парите, хем уж ти дали фактура, пък после издали КИ и ти анулирали сделката без да са длъжни да те информират за това, хем нямаш апартамент, хем и няма от кого да си търсиш парите.   Хем после в счетоводството - даденият аванс след 5 години го  отписваш и се намаляваш печалбата, ама данъчните  не искат да ти го признаят, защото смятат теб за неизряден - оня измамник съвсем редовно си е подал в дневниците за продажба и  фактурата, и КИ, а пък ту значи си го скрил. Значи даже си взел данъчния кредит от фактурата, ама не си върнал ДДС по КИ. И става едни хубав акт ........  А уж сме правова държава.   Това беше преразказ по действителен случай. Поне зе мен - това е нещо ново и възмутително. Ами ще ми е полезно да чуя някой коментар - на мен ми го разказа клиент, който търси  отговор на всичките тези въпроси, защото не само, че е потърпевш, ами  ходи да дава обяснения пред икономическа полиция.
#1 | 10.08.2012, 19:08
Публикации: 825 / 178
Какво повече да ти кажа по случая, ddqnkova - класически пример на измама, подготвена на базата на оставените дупки в закона..

Още през 2007г., като вече беше приет ЗДДС, в един друг сайт коментирахме на дълго и широко за не малко бели петна или направо да кажа - пропуски в първоначалната му редакция.
Последвалите промени, сякаш не запушиха тия пробойни, а само козметично оправиха и допълниха някои неточности.
И така до сега... както например липсата на подписи в официален данъчен документ.
..
Бил съм с фирми в Германия и Австрия да им окажа съдействие по доставката на камиони, бусове, кранове, платформи и др.техника, и никога западните контрагенти не оставяха не довършени нещата.
Сключваха се договори, вкл. за гаранционно поддържане с подписи и печат, а някъде само с подписи, издаваха Rechnung-и също с подписи и печати на двете страни, с дата на получаване на стоката, а и отделно някъде хората съставяха приемо-предавателни протоколи.
Всичко това се подписваше и се усещаше, че тия хора "там" са наясно и спазват целият технологичен цикъл на сделките..
Но там са "бели" държави...за мен..
А тук..
И до сега в пространството не спира да се говори, че зад най-големите фирми, свързвани с измами и най-вече източване на ДДС, стоят кръгове и хора от най-високо ниво.. Ония там - недосегаемите.. с покровители от най-висок ранг. Никак няма да е чудно, ако това е така..
Да, защото нищо не пречи едни нов закон да е направен така, че от него да се възползват шепа хора. Другото е по подразбиране..
В подкрепа на моите мисли са не една и две поправки на законите, с които се целеше да се облагодетелстват определени хора..
Знем ги тия поправки - "поправката Ванко1", поправките в закона за земеделските земи, относно заменки на земи от горския фонд, с такива на апетитни места по морето и планинските курорти, поправки в ЗУТ, в закона за енергетиката  и какво ли не още..
И като финал - законите в държавите на ЕС трябва да са такива, че да защитават интересите на всички граждани в тези страни. Без значение дали е търговец или клиент по дадена сделка.
Аз лично незнам дали някога ще има намеса от европейската комися по нашите закони, но самият факт, че много чужди граждани изпищяха от сделки в Р.България /най-вече имотни, а и други - чисто търговски/ говори, че нещата при нас в тази насока не са в ред и трябва да се оправят.
#2 | 11.08.2012, 16:11
Публикации: 3 / 0
За съжаление това са дела или досъдебни прозводства, които минават през инстанциите без никакъв резултат. Клиентът не може да докаже по никакъв начин, че не е знаел за КИ. Сделката е изрядна пред НАП, както и пред следствието и съда - всичко е декларирано !
Но въпреки това фирмата трябва да представи платежен документ, който доказва физическото връщане на сумата ! Сумата или е постъпила по банковата сметка на клиента, или има РКО.
При наличие на РКО се прави съответната експертиза и се доказва дали клиента е получил сумата и се е подписал.
#3 | 15.08.2012, 16:54
Публикации: 14 / 1
По темата имам два въпроса:
- ЗДДС не се ли отнася за облагането по ДДС, а за задълженията и договорите нямаше ли друг закон?
- Получен е аванс и е издадена фактура. КИ е за развалянето на сделката, а с парите какво се е случило?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група