Болничен за член на семейството под 18 г. - дете

31.03.2025, 10:08 441 5

31.03.2025, 10:08
Публикации: 198 / 3
Здравейте!
Искам да попитам ако някой е имал такъв случай:
Първичния  болничен за гледане на болно детенце  е  издаден на майката , а продължението на бащата... допустимо ли е  и  плащат ли се двата дни от работодателя за бащата ?
Благодаря!
#1 | 31.03.2025, 10:37
Публикации: 80 / 17
Здравейте,

според мен става дума за два първични болнични листа - на две различни осигурени лица. Няма как първичен да е на едно лице, а продължение - на друго. И на двата болнични листа трябва да е отбелязано "първичен".
#2 | 31.03.2025, 12:27
Публикации: 198 / 3
Благодаря!
И аз така мисля, но ме убеждават , че можело/лекарят/......ще го връщам....
#3 | Вчера в 11:39
Публикации: 9 / 0
Здравейте!
Искам да попитам ако някой е имал такъв случай:
Първичния  болничен за гледане на болно детенце  е  издаден на майката , а продължението на бащата... допустимо ли е  и  плащат ли се двата дни от работодателя за бащата ?
Благодаря!

Признавам си и без четене, не виждам нищо недопустимо в този случай.
Разбира се, няма прекъсване на временната неработоспособност, но при вторият болниченм всякак ще има два дни от работодател.
Наистина, какво е недопустимото в случая? И двамата са родители.
(нямала съм такъв случай).
#4 | Вчера в 14:29
Публикации: 4692 / 816
Признавам си и без четене, не виждам нищо недопустимо в този случай.
Значи е допустимо да се издаде болничен-продължение на някой, който преди това е нямал предходен първичен болничен?!? Не мисля.

Все пак болничният се издава на родителят - с име и месторабота, той е носителят на правата и задълженията по болничния. При издаване на другия родител - пак така - той е носителят на правата и задълженията по втория болничен, независимо, че има предходен на друго лице, и независимо от това, че е за едно и също болно дете. Двама различни хора, даже и две различни фирми.

Всъщност не знам НОИ гледа ли и съобразява ли "първичен" или "продължение" пише на болничния, подаден от лекарите?

#5 | Вчера в 17:35
Публикации: 9 / 0
Ми, болничният е за болно дете, което не е оздравяло и родителите си поделят гледането му, според задълженията си в работата си:)
Такава ми беше логиката. От тази гледна точка, детето е още болно и БЛ е продължение. За работодателят, няма значение със сигурност, от гледна точка на 2 та дена. Наистина може и да не съобразявам нещо от НМЕ.
НОИ гледа, заради 14 дена, да.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група