Обезщетение чл.222

12.06.2025, 18:29 135 1

12.06.2025, 18:29
Публикации: 6 / 0
Здравейте!
Имам следния казус:
Ще бъда освободена в края на месеца /юни/ по чл.328. ал.1, т.1.
В момента съм в болнични до другата седмица в петък.
След като ми дадат заповедта за прекратяване на договора, ще се регистрирам в бюрото по труда и ако в рамките на един месец не започна нова работа ще искам да дам на работодателя си декларация за обезщетение по чл.222 от КТ.
Въпросът ми е как мога да изчисля в какъв размер ще бъде евентуалното ми обезщетение, след като ще съм в болнични 13 дни работни дни от месеца и реално ще имам отработени само 8 дни от месеца.
Четох, че в такъв случай се гледа чл.228 от КТ във връзка с чл.17 и чл.19, ал.1 от КТ.
Ако нямам отработени поне 10 дни, по-предходният месец ли се гледа /май/ или предходният/юни/.
Извинявам се за хаотично написания коментар, но не разбирам тези неща и моля за помощ по-компетентните по въпроса!
Благодаря!
#1 | 12.06.2025, 18:41
Публикации: 61 / 4
В чл. 19, ал. 1 от НСОРЗ е предвидено, че в случите когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от КТ се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група