Здравейте отново.
Не виждам причина, поради която разходната ви фактура (към чуждестранния доставчик) да се отчита чрез използването на сметка "Нефинансови разходи за бъдещи периоди". Както Вие сте посочили тя е вече платена - нейното начисляване и погасяване следва да се отразят в един и същ отчетен период . Аз лично бих я осчетоводил по обикновения начин:
- Начисляване на задължението към чуждестранния доставчик:
Д/т с/ка от група 60 "Разходи по иконом. елементи"
К/т с/ка 401 "Задължения към доставчици"
-Погасяване на задължението:
Д/т с/ка 401 "Задължения към доставчици"
К/т с/ка 501 "Каса в лв." или с/ка 503 "РС в лв."
Що се отнася до предложения от Вас вариант относно осчетоводяването на прихода за бъдещи периоди, използването на разчетна сметка (като предложената от Вас 430), не е грешно, но аз Ви предлагам следния начин на осчетоводяване, най-вече защото ясно си личи как възникват и се закриват оборотите по съответните сметки.
1. Издаване на продажна фактура, която ще се плати през следващия отчетен период:
Д/т с/ка "Вземания от клинети през следващи отчетни периоди" 1 000
К/т с/ка 4532 "ДДС при продажби" 166,67
К/т с/ка 751 "Нефинансови приходи за бъдещи периоди" 833,33
2. Начислено задължение към чуждестранен доставчик:
Д/т с/ка от гр. 60 "Разходи по икономически елементи" 500
К/т с/ка "Задължения към чуждестранни доставчици" 500
2.1 Погасяване на задължението към чуждестранния доставчик:
Д/т с/ка "Задължения към чуждестранни доставчици" 500
К/т с/ка 503 "РС в лв." 833,33
3. При настъпването на следващия отчетен период и реалното осъществяване на услугата - трансформирането на нефинансовия приход от бъдещ, в текущ:
Д/т с/ка 751 "Нефинансови приходи за бъдещи периоди" 833,33
К/т с/ка 703 "Приходи от услуги" 833,33
4. Получаване на вземането от клиента:
Д/т с/ка 503 "РС в лв." 1 000
К/т с/ка "Вземания от клиенти през следващи отчетни периоди" 1 000
По този начин няма да има останало крайно салдо по сметка 751 "Нефинансови приходи за бъдещи периоди",както и следва да бъде, защото тази сметка не може да има крайно салдо за повече от един отчетен период.. Ако сметката остане с крайно салдо и през новия отчетен период, предприятието не отчита текущ приход, което се възприема като целенасочено намаляване на печалбата с цел избягване на данъчно облагане на самата печалба.
Що се отнася до числовите стойности, взел съм първоначално посочените от Вас - издадената продажна фактура на клиента е 1 000 лв., което аз разбирам като крайна цена (т.е. данъчната основа + ДДС). Също така, наименованията на сметките са изцяло примерни и може да се използват и обикновените им аналози.
Надявам се да съм Ви бил от полза !