Уп2 при неплатен отпуск

Днес в 12:58 241 5

Днес в 12:58
Публикации: 13 / 0
Здравейте,
Моля за помощ, защото вече много се обърках.

Имаме служител, който напуска в началото на септември, като преди това си пусна предизвестие и излезе в неплатен отпуск. Бил е неплатен отпуск 6 дни от юли и целия месец през август. Сега  иска да му бъде издадено УП2 за осигурителен доход. Не знам имаме ли задължение за издаване на такъв документ в този случай?

Четох чл. 5 от КСО, в който се казва , че работодателя няма задължение за издаване на тези УП-та за периоди след 2000 година, но не знам дали това важи и за тази ситуация.

Човекът е на работа при нас от около две години . Не е в предпенсионна възраст.... Но това, че е в неплатен отпуск и това ,че този отпуск е 21 дни за август и 6 за юли, което според това, което четох не се равнява на 30 дни в неплатен отпуск и от там се зачита за трудов стаж...защото ако са над 30 работни дни в годината не се зачита за трудов стаж. Обаче той не е получил залата през август, защото няма нито един отработен ден. :hmmm:

#1 | Днес в 14:36
Публикации: 260 / 58
#2 | Днес в 16:34
Публикации: 10384 / 1827
Прочетете внимателно чл.5. Не сте длъжни да издавате УП безплатно. При писмено искане трябва да издадете.
Не разбрах защо 6 + 21 да е повече от 30?
Или сте искали да кажете, че е под 30 и се зачита за стаж?
И какво значение има, че за август няма заплата? За м.08 има осиг. стаж, няма осиг.доход
#3 | Днес в 17:08
Публикации: 13 / 0
Исках да кажа, ще общият сбор на дните не прави 30 работни дни.  И човека не е на непълно работно време. И до колко разбрах от нещата, които четох признава му се за осигурителен стаж и за трудов стаж. Даже и право на отпуск има. Стига да не е повече от 30 работни дни в годината. И тук вече се обърках, защото целият месец е неплатен отпуск. А по-горе става дума за работни дни.
Когато правих запитване в НОИ за подобен случай, като там човекът нямаше неплатен отпуск цял месец, тогава ми се изсмяха и ме попитаха за какво му е това УП.  Защото ставаше въпрос за УП за миналата 2024 година. И тогава от НОИ ми казаха, че нито има смисъл да се издава това УП, нито имаме такова задължение, защото всичко го имали в регистъра. И от там ми дойде  объркването.
#5 | Днес в 18:23
Публикации: 10384 / 1827
По принцип УП се издава при прекратяване на ТД. Не се издава текущо само за определени дни, просто защото така му хрумнало на работника.
Може да се позовете на чл.5 от КСО, да поискате 100 лв на удостоверение и издавайте през ден, ако си плаща
И да, в регистъра на НОИ има данни. Нали за тези периоди е подавана Д1 със стажа.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група