Заплаща ли се клас по втори трудов договор

01.09.2025, 12:39 823 7

01.09.2025, 12:39
Публикации: 1 / 0
Здравейте, имам назначени двама работника от една година на втори трудов договор на 2 часа, при назначаването им ми казаха че трябва да да им се заплаща клас. Сега разбрах че не е трябвало да им се плаща. Какво да правя?

#1 | 01.09.2025, 13:49
Публикации: 4854 / 877
Клас се начислява до общо 8 часа на ден по всички ТД на работника. Ако на основния ТД вашите работници са били на 8 часа, при вас няма да начисляване. Ако са били по-малко часове на ден - начислявате за толкова часа, че общо да станат 8 по всичките им ТД.

А какво да направите - ваша (на фирмата) е грешката, теоретично може да ги удържите, понеже може би може да мине за "техническа грешка", да коригирате декларации и т.н., но ако не са някакви огромни суми - минавате ги като "бонус" и толкова :) Все пак, щом има "казаха ми", значи шефът така е казал.
#3 | 01.09.2025, 15:31
Публикации: 3252 / 458
На мен този момент все ми се губи, как да направиш класа до 8 часа, когато да речем лицето е на 4 при теб, а по основен е на 6. Чисто практически в ТРЗ програма не знам това как може да се случи, никъде не съм имала опция да дам ТВТСПО да е на различни часове от часовете по договор.
#4 | 01.09.2025, 15:41
По спомен, в моята програма се задаваше някакво дробно число за класа, например 0.15 вместо 0.6%, така че сумата да излезе точна за дадените часове, за които трябва да се начисли.
#5 | Вчера в 11:32
Публикации: 3252 / 458
Хм, със сигурност на старата нямах такива екстри. Трябва да видя на новата. Благодаря за инфото! :)
#6 | Днес в 13:18
Публикации: 172 / 30
Чия е вината ако впоследствие се установи, че лицето е декларирало пред втория работодател, че първия му ТД е на 8 часа, а реално е на 4?  Всъщност по време на декларирането е бил на 8, но след няколко дни е преминал на 4, без да уведоми втори работодател.
Разминаването е установено при проверка 2 години по-късно и сега искат да се изплати на работника значителна сума , да се внесат осигуровките върху нея с лихви. Естествено всичко за сметка на фирмата.
#7 | Днес в 14:32
Принципно, според мен виновен е работникът. Работодателят не може да знае какво става при основния работодател без работникът да съобщи.
Е, вторият работодател трябва всеки месец да иска документ или декларация за дохода по основния ТД, както и за знае работното му време и от там може да се направи някакво заключение, но...
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група