Туроператор самолетни билети

Днес в 15:35 88 2

Днес в 15:35
Публикации: 5 / 0
Здравейте, моля някой да се включи по темата с коментар, съвет .....

Имам дилема с третирането на сделка по продажба на самолетни билети от туроператор към пътуващо лице. След направена консултация с НАП, не ми дадоха конкретен отговор. Според тях сделката не е по режим на маржа, според Указания на МФ от 2012 г. специалния ред на облагане се прилага дори и при предоставена единична услуга , а не пълен пакет. Та......... Ако приемем, че сделката е по режим на маржа каква ставка се прилага при продажба на билет София-Рим? Според мен 0 .Мястото на изпълнение на сделката е там, където е установен туроператора- България. Ставката, която обаче трябва да се приложи е нула, тъй като сделката е свързана с транспорт на пътници и е част от международен транспорт. ( чл.21, ал.4 и чл.29) Правилно ли е или облагането е с 20 %
Благодаря!
#1 | Днес в 17:59
Публикации: 4 / 0
Здравейте! Аз прилагам марж с 20 % данък.
Съгласно възприетото тълкуване от НАП въз основа на Решение на Съда на Европейската общност (Трета камара) от 12 ноември 1992 по дело C-163/91 относно тълкуването и прилагането на Член 26 от Шеста Директива на Съветаот 17 май 1977 година относно хармонизиране на законодателствата на държавите-членки относно данъците върху оборота - обща система на данъка върху добавената стойност: единна данъчна основа (77/388/ЕИО), в случаите, когато туроператорът предоставя отделна туристическа услуга, от която пътуващият се ползва пряко, като само настаняване или само транспорт, тази доставка и съответно приход също се облагат като обща туристическа услуга, съответно се прилагат правилата на част Осма, глава Шестнадесета, чл.136 и следващите от ЗДДС.
#2 | Днес в 19:46
Публикации: 5 / 0
Благодаря Ви ! В случай , че купувам билет от Иата агенция и го продавам от свое име на клиента, мога ли да използвам чл.36, ал.1  във връзка и с чл.38, ал.1от ППЗДДС и да действам не като туроператор , а като туристически агент

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група