Разяснение относно помощ от роднина при закупуване на имот

Вчера в 10:29 773 19

Вчера в 10:29
Публикации: 8 / 0
Здравейте,

със съпругата ми планираме закупуване на имот за лично ползване с кредит. Моята леля иска да ни помогне финансово в самоучастието. Как е най-правилно да се постъпи? Тя иска да преведе сумата, която иска да ни дари безвъзмездно, предварително, по моя сметка. Правилно ли е да я преведе на мен? Или е по-правилно да я преведе направо на собственика на апартамента, който решим да закупим? Или има друг, по-правилен подход?

Благодаря за отзовалите се!
#1 | Вчера в 11:18
Публикации: 250 / 35
Аз бих ги взела в брой и лично бих си ги внесла по моята банкова сметка , за да не изпадаме в полемики , ако не искате да плащате данъци или пък ако не искате лелята да е частично собственик на имота ви .
#2 | Вчера в 11:41
Какъв произход на средствата ще декларирам при този вариант?? Ако ги пиша "дарение", което е вярното, не попадам ли в същата хипотеза, като да ми ги преведе по банка?
#3 | Вчера в 11:54
Аз бих ги обяснила като мои и на съпруга ми спестявания през годините. Плюс това си направете сметка на  колко пъти можете да си ги внесете в банката  без да изпадате в обяснителен режим . 
#4 | Вчера в 11:57
Аз бих ги ( и съм ги обяснявала ) обяснила като мои и на съпруга ми спестявания през годините. Зависи колко са общо де ,  частично може да ги обясните  , другата част - не . Плюс това си направете сметка на  колко пъти можете да си ги внесете в банката  без да изпадате в обяснителен режим .
#5 | Вчера в 12:02
Публикации: 4941 / 891
Спестявания в брой добре, ама ако са получавали заплатите по банка и не са теглени много-много, а са плащали с карта, и не са декларирали други доходи, които могат да са източник на спестяванията, пак може теоретично да се наложат обяснения. Е, разбира се, зависи и от сумата, едно е да "спестиш" 10 хил., друго е 100 хил. :)
#6 | Вчера в 12:14
Ние незнаем , така че човека да си прецени кое му е възможно . Просто предложения .
#7 | Вчера в 13:06
Публикации: 12752 / 2463
Бих предпочела в подобен случай банков превод от дарителя на дарения с основание дарение.
#8 | Вчера в 13:59
И аз предпочитам дарение, за да няма притеснения. Искам всичко да е чисто.
Бихте ли ми казали при дарение по банков път, какво се дължи, от кого и къде следва да се декларира, ако трябва?
#9 | Вчера в 14:24
#10 | Вчера в 16:19
Четох го, но не ми стана съвсем ясно. Оттук излиза, че имуществото се дели на недвижими имоти, чуждестранната валута и благородните метали, ценни книжа и превозни средства.
Сумата е в BGN, така че не попада в нито една от хипотезите  :hmmm:
Това перфектно ме устройва, но така ли е наистина?
Данъчна основа

Основа за определяне на данъка е оценката на имуществото в левове към момента на прехвърлянето. Имуществото се оценява както следва:

недвижимите имоти и ограничените вещни права върху тях, по уговорената цена или по определена от държавен или общински орган цена, а ако тя е по-ниска от данъчната оценка, по последната, съгласно приложение към закона;
    чуждестранната валута и благородните метали, по централния курс на Българската народна банка;
    ценните книжа, по пазарна стойност;
    превозните средства, по застрахователна стойност.

Ако не е така, и се дължи данък и за BGN, то:
"между братя и сестри и техните деца, от 0,4 до 0,8 на сто;" - леля ми и аз би трябвало да се вписваме тук - сестра е на майка ми.
#11 | Вчера в 16:48
Когато нещо изглежда много хубаво - най-вероятно не е вярно :)
Това за еврото е скорошна редакция, която преди това е била за левове.
#12 | Днес в 07:56
Когато нещо изглежда много хубаво - най-вероятно не е вярно :)
Това за еврото е скорошна редакция, която преди това е била за левове.
Никъде не пише нищо за евро. Цитирал съм дословно от сайта на НАП.
#13 | Днес в 08:35
Публикации: 10485 / 1850
Оценява се по определен начин това, което не е български пари. На една сума в левове какво да й се оценява - тя си е точно толкова. ( макар, че е чл.46 вече пише евро, а не левове)
За размера на данъка и начина на плащане погледнете чл.45, 47 и 49 от ЗМДТ
#14 | Днес в 09:31
Правилно ли разбирам, че дължа местен данък в размер (от 0.1 до 0.8 %), определен от общината по моето местоживеене?

Честно казано, това ми звучи като някакъв абсурд.
Как общината ще разбере, че съм... така да се каже "дарен", ако не отида чинно да си призная?
Не мога да разбера логиката какво общо има точно общината със нечии спестявания. По-скоро очаквах някакъв данък от НАП. Ако става дума за даряване на жилище, друг вид имот или МПС, същите ползват някаква инфраструктура от общината и има логика да и се плати данък. Но за ПАРИ, какво е дала общината от себе си, че да иска да получи процент?!?
#15 | Днес в 10:03
По закон данъците за дарения се събират от общините, няма какво да го мислим защо така.

Как общината ще разбере - може да не разбере, даже и да разбере не е чак голям проблем, ще платите малко повече. Основната ваша цел на документирането на дарението е да докажете приходи, ако някой ден някой се сети да пита с какви пари сте купили апартамента, при условие, че сте получавали недостатъчно висока заплата, грубо казано. Възможно и вероятно е такова нещо никога да не настъпи, но както казваше Къци - риск печели, риск губи :)
#16 | Днес в 10:22
 Но за ПАРИ, какво е дала общината от себе си, че да иска да получи процент?!?

Тя и държавата какво е дала, ама събира.  :smile1:
Искате всичко да е точно - това е положението. Какво ще направите - Ваша работа.
#17 | Днес в 11:27
Така е, прави сте, много благодаря на всички за отговорите.
Последно само исках да уточним - в закона е записано
"между братя и сестри и техните деца, от 0,4 до 0,8 на сто;"
Връзката леля - племенник попада ли в тази хипотеза според вас?
#18 | Днес в 12:41
До колкото разбирам - не ви се плащат данъци ?
#19 | Днес в 13:27
Това дали ми се плащат, или не, няма значение - ще ги платя, щом такъв е законът.
Помолих за конкретно потвърждение, за да ми се изяснят нещата, защото при хипотезата извън "между братя и сестри и техните деца", %-ът е драстично по-голям.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група