Третиране по реда на ЗДДФЛ и КСО при авансово плащане при граждански договор

Вчера в 17:30 287 6

Вчера в 17:30
Публикации: 26 / 2
През м. януари е сключен граждански договор, по който изпълнител е лице, което не се самоосигурява (безработно е).Предвидено е 100 % авансово плащане по договора, което ще се извърши през м. януари 2026г., а срокът за изпълнение на възложената задача е до края на м.юли 2026г.
За кой месец следва да се отнесе получения осигурителен доход и кога следва да се начислят и платят дължимите осигуровки и данъци, предвид това че дължимостта на осигуровките и данъка е обвързано с плащането на възнаграждението?

#1 | Вчера в 17:38
Публикации: 3276 / 467
Аз лично ще си го отнеса по подотчетни лица или някакви разчети. Когато работата бъде свършена, ще си направя нужните изчисления, ОД ще е за месеците, в които е вършена работата, на база срока на договора и предадените протоколи. Тогава ще удържа и данъка. И да, знам какво казва законът по отношение на данъците, обаче няма да правя удържа сега и после корекции и преизчисляване. НАП сигурно имат някаква практика по тези въпроси, можете да проверите въпросите и оттоворите.
#2 | Вчера в 18:10
Аз лично ще си го отнеса по подотчетни лица или някакви разчети. Когато работата бъде свършена, ще си направя нужните изчисления, ОД ще е за месеците, в които е вършена работата, на база срока на договора и предадените протоколи. Тогава ще удържа и данъка. И да, знам какво казва законът по отношение на данъците, обаче няма да правя удържа сега и после корекции и преизчисляване. НАП сигурно имат някаква практика по тези въпроси, можете да проверите въпросите и оттоворите.
Благодаря, но в договора е вписано 100 авансово плащане в срок от 5 дни от подписване на договора, така че няма как да си го отнеса по някакъв разчет, тъй като данъкът си е дължим първо тримесечие :)
#3 | Вчера в 18:48
Публикации: 10630 / 1885
СИС се издава при плащането.
За данъка важи датата на плащане. Следователно Д55 и данъка до 30.04.
Д1 и Д6 се подават до 25-ти на месеца, следващ плащането. Т.е.до 25.02. Подават се за всички месеци, през които е положен труда. Т.е.за 7 месеца. Как ще подадете Д1 за бъдещи месеци - не зная Дано по този ГД да няма осигуровки.
За осигуровките доходът (след НПР) се дели на всичките месеци (7) и се сравнява с МРЗ. Идея си нямам как ще коригирате, ако през март лицето почне работа накъде.
#4 | Вчера в 19:13
Публикации: 3276 / 467
Знам кога се дължи данъка. Казвам аз какво правя в тази ситуация - имах я точно такава миналия месец с едни умни клиенти. Законът не може да обхване всички опции от обективната действителност, една от които е 100% плащане на физическо лице месеци, преди да свърши работата...
#5 | Вчера в 19:57
Знам кога се дължи данъка. Казвам аз какво правя в тази ситуация - имах я точно такава миналия месец с едни умни клиенти. Законът не може да обхване всички опции от обективната действителност, една от които е 100% плащане на физическо лице месеци, преди да свърши работата...
Благодаря, навярно това е най-разумно !
#6 | Днес в 19:24
Публикации: 45 / 28
В общия случай не би трябвало да има проблем.
ДДФЛ трябва да се начисли и внесе нормално върху цялата сума в срок по закон- след края на тримесечието.
Осигуровките - трябва да се прочете дали се внасят авансово, не помня, а Декларации 1 и 6 - месец за месец, като цялата сума се раздели на броя на месеците.

Проблем възниква ако през тези 7 месеца се промени осигурителния статус на лицето и от там се променят размерите на осигуровките.

Например в случая в който месечната сума е по-малка от 1 МРЗ и лицето не работи другаде, защото тогава не се начисляват осигуровки  за ДОО.

Лицето декларира осигурителният си статус пред възложителя, но как ще декларира нещо за месеци напред, което не се знае какво ще е? Може ли да гарантира, че няма да започне работа през целият срок?
Ако на третият месец то започне работа, ще трябва да му се начисляват осигуровки лични и за работодател, но личните няма откъде да се вземат, те трябва да се приспаднат от сумата за получаване. Тоест изпълнителят трябва да върне пари.

Или ако сме му сложили пълни осигуровки, пък лицето започне работа на макс.доход. Трудовите доходи се облагат преди извънтрудовите, тоест то няма да дължи осигуровки по гражданския договор.
А когато се променят осигуровките се променя и размера на данъка върху дохода.

Тук решението зависи от конкретната ситуация. И според мен отговорността е на възложителя защото такива договори не бива да се сключват - които разчитат на несигурни бъдещи събития.

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група