Лице с ТЕЛК, което не желае данъчно облекчение при работодателя

Днес в 15:00 180 3

Днес в 15:00
Публикации: 45 / 4
Здравейте! Получих ТЕЛК решение с 60% на наша служителка, но същата не желае да се възползва от данъчното облекчение по чл.18 ал.1 от ЗДДФЛ и желае да си ѝ утдържам дънъка, а тя после да си го тегли с годишна данъчна декларация. Въпросът ми е имам ли право на базата на нейно писмено заявление да не прилагам данъчното облекчение при положение, че имам получено ТЕЛК решение?
#1 | Днес в 15:24
Публикации: 12877 / 2507
Данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност

Чл. 18.
(2) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 660 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението.

Не ми изглежда като да е даден избор - просто данъчната основа за месеца се намалява с 660 лв.
#2 | Днес в 16:29
Публикации: 334 / 58
Смятам, че данъчните облекчения са право на лицето, а не задължение. В този смисъл, ако едно лице не желае да се възползва от това облекчение, то може да не предостави ТЕЛК решението си пред работодателя си или писмено да изрази волята си, че не желае, а пък да си подаде ГДД и да възстанови данъка.
#3 | Днес в 17:22
Публикации: 12877 / 2507
По принцип ТЕЛК изпраща копие от ТЕЛК решението на лицето до работодателя. Работодателят е информиран при всяко положение. Иначе няма да се разсърдят от НАП да получават един авансов данък. Аз при наличие на ТЕЛК решение не бих удържала.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група