Ефективен % данък при самонаетите със значително по-ниски доходи

Днес в 18:39 74 3

Днес в 18:39
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Според калкулатора "Калкулатор: Кое е по-изгодно ЕООД или freelancer?" https://kik-info.com/danatsi/freelancer-eood.php, ако имаме:

1. дадено физическо лице
2. регистрирано като упражняващо свободна професия от някоя от категориите с 25% Нормативно Признати Разходи
3. с доход €100 на месец
4. в калкулатора не отбелязваме "Осигурен(а) за общо заболяване и майчинство"
5. в калкулатора не отбелязваме "Осигурителният доход ще се изплаща като възнаграждение през ЕООД"
6. другите полета оставаме на 0 евро

то това ФЛ следва да плаща €153.08 данъци и осигуровки, с други думи ефективното ниво на данъка му е 153%. Трябва да дава на НАП пари (€53.08), които не изкарва като месечен доход. Като тръгне да изкарва €154, тогава вече държавата благоволява да му остави €0.92 на месец, с които да живее.

Този извод правилен ли е? Проверих и в други калкулатори и получих много сходни резултати, но да не линквам други счетоводни сайтове предвид че сме във форума на Кик.

Ако някой се чуди това случва ли се: въпросът ми беше зададен от чужденка от ЕС, която работи почасово онлайн като преводач, но доста рядко. Преместила се е тук за известно време при българския си съпруг и иска да си плаща данъците и осигуровките в България както си му е реда. Аз не съм счетоводител, но съм имал фирми тук, помагал съм на НПО с някои документи в Агенция по Вписванията и подобни, затова реших да видя дали не мога да отговоря на въпроса ѝ. В чужбина често има минимален праг, под който не се плащат нито осигуровки, нито данък доход (често са 2 отделни прага) и това да плащаш повече, отколкото печелиш заради Минималния Осигурителен Доход без долен праг не можах да го повярвам като го видях, затова задавам въпроса.
#1 | Днес в 19:17
Публикации: 10660 / 1895
Точно така се получава при нисък доход.
Нямам представа как е в чужбина, но тук е така: има минимален осигурителен доход, който не е съобразен с какъвто и да било минимум на реалните доходи.
Изход: щом не работи постоянно, осигурява се само за дните, в които работи. Така ще плаща по-малко осигуровки. Но пък и ще има по-малко стаж за пенсия. И да се консултира със счетоводител, които познава българското законодателство
#2 | Днес в 19:32
Публикации: 2 / 0
Благодаря много! Мисля, че май вече клони към това просто да се отрегистрира като практикуващ свободна професия, защото така или иначе таман се регистрира в Булстат и може да подаде съответно заявление за заличаване с дата на спиране на дейността = дата на почване от заявлението за регистрация в Булстат. И просто да не подава никаква информация към НАП. Предадох ѝ за варианта за осигуряване по дни (много благодаря за инфото за което) но не знам с тоя доход дали ще реши че има смисъл да ходи при счетоводител да ѝ го обясни това решение в подробности, и на него трябва да му плати някой все пак.
#3 | Днес в 20:10
Публикации: 10660 / 1895
таман се регистрира в Булстат и може да подаде съответно заявление за заличаване с дата на спиране на дейността
И защо да заличава регистрацията си в Регистър БУЛСТАТ? Начините за деклариране на започване и спиране на дейност, което е свързано и с осигуряването) става с декларация към НАП.

дали ще реши че има смисъл да ходи при счетоводител да ѝ го обясни това решение в подробности, и на него трябва да му плати някой все пак.
Така е - трудът на счетоводителя не е безплатен :)
Но пък запознаването с правилата и възможностите предпазва от излишни разходи, грешки и глоби.
В края на краищата всеки сам си прави сметката, сам взема решенията си и сам си носи последствията от тези решения. 

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група