Грешно издадена ф-ра от предходен месец

Днес в 10:53 165 5

Днес в 10:53
Публикации: 272 / 38
Здравейте  с молба за съвет : издали сме  ф-ра в брой  на контрагент с който не работим и нямаме вързка от 10 години . СУПТО сме . Незнам как да процедирам , немога да  я анулирам ! Ако пусна КИ сделката ще се нулира , но няма но кой да връча документите и така ще вкарам онази  фирма в нарушение , тъй като няма да са си отчели КИ в съответния месец. Според мен ще оставя нещата така , като смятам за по - безобидно евентуално при насрещна проверка те няма да са отчели нашата ф-ра , ще са изпуснали ДДС-то. Не мога да намеря никъде контакти с тях .
#1 | Днес в 11:41
Публикации: 12913 / 2522
ЗДДС
чл.126
(3) Извън случаите по ал. 2 грешките се поправят, като:
...
2. лицето писмено уведоми компетентния орган по приходите, който предприема действия за промяна на задължението на лицето за съответния данъчен период - при неправилно отразени в отчетните регистри документи.
#2 | Днес в 13:07
Публикации: 909 / 78
Здравейте  с молба за съвет : издали сме  ф-ра в брой  на контрагент с който не работим и нямаме вързка от 10 години . СУПТО сме . Незнам как да процедирам , немога да  я анулирам ! Ако пусна КИ сделката ще се нулира , но няма но кой да връча документите и така ще вкарам онази  фирма в нарушение , тъй като няма да са си отчели КИ в съответния месец. Според мен ще оставя нещата така , като смятам за по - безобидно евентуално при насрещна проверка те няма да са отчели нашата ф-ра , ще са изпуснали ДДС-то. Не мога да намеря никъде контакти с тях .

Не трябва да издавате кредитно известие. Защо да не може да анулирате фактурата, като уведомите лицето? И включите в следващия данъчен период корекцията.
#3 | Днес в 13:33
Публикации: 272 / 38
 Nickolay  не Ви разбрах ? С контрагента нямаме никаква връзка . СУПТО сме , как сега да анулирам за 01,2026 ? Информацията е отишла в НАП вече.
#4 | Днес в 14:17
 Nickolay  не Ви разбрах ? С контрагента нямаме никаква връзка . СУПТО сме , как сега да анулирам за 01,2026 ? Информацията е отишла в НАП вече.
В СУПТО-то няма ли опция за анулиране? В случая сте издали фактура на грешен клиент. В такъв случай документа се аналура, а не се издава КИ. Аз лично бих я отразил с два записа за месец януари - един път с + и един път с минус. Вариантът само с нулеви стойности и текст, че се анулира в дневника не мисля, че е най-коректен.
#5 | Днес в 14:21
ЗДДС
чл.126
(3) Извън случаите по ал. 2 грешките се поправят, като:
...
2. лицето писмено уведоми компетентния орган по приходите, който предприема действия за промяна на задължението на лицето за съответния данъчен период - при неправилно отразени в отчетните регистри документи.

Сама по себе си фактурата не е грешна. Друг е въпросът е, че е издадена на друг клиент. Според мен цитираната норма от теб, не попада в обхвата. По-скоро е приложима, ако вече са поданени СД и сме ивън срока за корекция.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група