Свободна професия и трудов стаж

Днес в 15:39 118 7

Днес в 15:39
Публикации: 28 / 0
Здравейте. Имам следният казус: психолог съм като свободна професия от близо 2 години. При кандидатстване за работа по трудов договор реално какъв е трудовият ми стаж? До сега като самоосигуряващ аз нямам работно време 8 часа. Как ще се отчете стажът? Благодаря предварително.
#1 | Днес в 15:45
Публикации: 5025 / 917
Ако питате за плащането на допълнително възнаграждение за "стаж" - ако започнете работа в същата сфера, например психолог или нещо сходно, възможно е да ви признаят годините, през които сте били на свободна професия, защото допълнителното възнаграждение е за "трудов стаж и професионален опит", но зависи от правилата във фирмата. Също, сигурно ще ви поискат някакъв документ, от който да се вижда че сте работили това... но какъв би бил този документ не знам
#2 | Днес в 15:50
Благодаря. Кандидатствам като психолог в държавния сектор. Имат изискване за стаж. Не разбирам аз как да удостоверя моя.
#3 | Днес в 16:03
Публикации: 12930 / 2524
психолог съм като свободна професия от близо 2 години.

Като упражняващ свободна професия сте се регистрирали в регистър Булстат именно като специалист по тази професия / те изискват и документ, доказващ това качество /  , подали сте декларация ОКД5 за регистрация на самоосигуряващо се лице, в която заявявате, че упражнявате дейност, считано от..., подавали сте ГДД чл.50 и е видно, че имате дейност като свободна професия - психолог...
#4 | Днес в 16:07
Благодаря Ви. Да, подала съм съответните документи. А това означава, че имам стаж 2 години ли? Не съм работила всеки ден по 8 часа. Ето това ми е трудно да разбера. Извинете.
#5 | Днес в 16:10
Самоосигуряващото лице има осигурителен стаж, а принципно упражняването на дейността на свободната професия няма работно време като по Кодекса на труда. Наличната Декларация ОКД5 без прекъсване на упражняването и доказва, че сте я упражнявали 2 години в качеството си на психолог.
#6 | Днес в 16:20
Публикации: 10 / 0
Не съм наясно, но си разсъждавам, тъй като преди време имах такъв случай:

"(4) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 2008 г.) При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:
.............
2. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство"

Цитираното е от Наредбата за структурата на работната заплата. Предполагам, че не е от значение колко часа е работено, а за какъв период е осигурявано лицето за всички осигурителни случаи. Ако декл.ОКД5 е за тези две години без прекъсване с осигуряване и за майчинство
#7 | Днес в 16:23
Предполагам, че не е от значение колко часа е работено, а за какъв период е осигурявано лицето за всички осигурителни случаи. Ако декл.ОКД5 е за тези две години без прекъсване с осигуряване и за майчинство

Напълно съм съгласна с това мнение.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група