Каква е минималната осигурителна вноска за май 2026

Вчера в 19:29 214 6

Вчера в 19:29
Публикации: 16 / 0
Докато още не е приет бюджета за 2026, каква е минималната осигурителна вноска за самоосигуряващи се лица през май 2026 (която се плаща за месец април).

Питам, защото: 1. Преходните разпоредби от 2025-та уж ще важат само три месеца и 2. Бюджетът за 2026-та още не е приет.
#1 | Вчера в 19:44
Публикации: 10886 / 1943
По т.1: наблегни на "уж"
По т.2: е, няма. Когато има бюджет , тогава ще има и промяна.

Изпробвано: на безработен, който сам си внася ЗО по чл.40, ал.5, задължението за ЗО за м.04.  в сайта на НАП беше същото, както за м.март
#2 | Днес в 18:04
По т.1: наблегни на "уж"
По т.2: е, няма. Когато има бюджет , тогава ще има и промяна.

Изпробвано: на безработен, който сам си внася ЗО по чл.40, ал.5, задължението за ЗО за м.04.  в сайта на НАП беше същото, както за м.март

Мерси, а предполагам няма да е проблем все пак да сложа очакваната за 2026 мин осигурителна сум 620.20?!
#3 | Днес в 18:46
Мерси, а предполагам няма да е проблем все пак да сложа очакваната за 2026 мин осигурителна сум 620.20?!
Можете. Защо не. Авансовият месечен осигурителен доход на СОР може да се избира между минимума и максимума. Само че имайте предвид, че с ГДД ще правите изравняване и да не се окаже, че нямате достатъчно доход за такива осигуровки.
Ако пък питате за СОЛ по смисъла на ЗЗО, осигуряващ се по чл.40, ал.5, то да да внасяте осигуровки върху 620.20, трябва да подадете дикларация, че сте избрали такава база
#4 | Днес в 20:27
Можете. Защо не. Авансовият месечен осигурителен доход на СОР може да се избира между минимума и максимума. Само че имайте предвид, че с ГДД ще правите изравняване и да не се окаже, че нямате достатъчно доход за такива осигуровки.
Ако пък питате за СОЛ по смисъла на ЗЗО, осигуряващ се по чл.40, ал.5, то да да внасяте осигуровки върху 620.20, трябва да подадете дикларация, че сте избрали такава база

Мерси
Ама тази декларация нали си е декларация 1 или има друга?!
Или трябва да подам декларация 1 стандартно + декларация 1 с код на осигурен 22 (така казва ИИ)
#5 | Днес в 22:04
Мерси
Ама тази декларация нали си е декларация 1 или има друга?!
Или трябва да подам декларация 1 стандартно + декларация 1 с код на осигурен 22 (така казва ИИ)

1. Прочетохте ли кои СОЛове подават декларация,  че ще се осигуряват над минимума? Вие такъв СОЛ (СОЛ по смисъла на ЗЗО) ли сте?  А декларацията в този случай е 7.
2. Погледнахте ли кога се подава Д1 с код 22? Попитайте ИИ. А по-добре говорете със счетоводителя си.
#6 | Днес в 22:34
1. Прочетохте ли кои СОЛове подават декларация,  че ще се осигуряват над минимума? Вие такъв СОЛ (СОЛ по смисъла на ЗЗО) ли сте?  А декларацията в този случай е 7.
2. Погледнахте ли кога се подава Д1 с код 22? Попитайте ИИ. А по-добре говорете със счетоводителя си.

За съжаление счетоводителката ми "избяга" преди години и за много неща се налага сам.

Аз съм самоосигуряващо се лице и всеки месец подавам декларация 1 с код 12, тоест включващо и общо заболяване.

Мисля си, че най-лесното и да не ви занимавам само и тъй като съм подал вече д1 с по-високия осигурителен доход, утре да опитам да подам коригираща д1 със стария по-нисък доход.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група