Здравейте, имам следния въпрос:
Наложен ми е запор на лек автомобил, заради задължения към НОИ. Проблемът е, че сега с прехвърлянето на задълженията към НАП не мога да разбера къде и как да си подам заявление за отпадане на задължение по давност. Не мога да се ориентирам и от коя дата ми е задължението.
Взех справка от НАП и на нея има няколко дати. Не знам точно коя трябва да гледам. Едната е преписка номер....../19.12.2008
другото е "съгласно разпореждане номер" ЕГН/1/09.09.2003г. - този номер е описан в поканата за доброволно изпълнение, която съм получила през август 2008-ма. В нея пише следното:
"Съгласно разпореждане номер 1/09.09.2003.......за времето от 01.07.1998 до 31.08.2003г. дължите сумата от 2217,98 лв + лихви 3044.28 лв, начислени до 31.07.2007г....."
Това ли е датата, от която да смятам?
Днес говорих с публичния изпълнител и ми казаха, че делото е от 2003-та година и давността още не е изтекла. Като попитах дали мога да подам молба за изтичане на давност за предходните години и тя промърмори само - "може, да, това е ваше право. Отивате на Триадица 2, стая 13." Това е сградата на Министерството на труда и социалната политика. Аз мислех, че в НАП се подава тази молба. Освен това, сега се чудя какво точно трябва да напиша в тази молба, трябва ли задължително да цитирам по кой член от кой закон желая да ми бъде погасено задължението.Мога ли да напиша в свободен текст, например следното:
"Моля да погасите задълженията ми по разпореждане номер 1/09.09.2003 и лихвите по тях, за периода от 01.07.1998 до 31.12..2002г. поради изтичане на давностния срок."
Въпросът ми е правилно съм написала срока, защото тези задължения от 2003-та не са с изтекла давност?
Благодаря предварително.