В България, в чужбина... няма значение - нали жената поясни, че и двамата не се осигуряват на друго място. Ако е в чужбина, да речем, че нямаме данни дали в другата държава не се осигурява и дали не е регистриран там по някакъв начин за трудова дейност. Ако обаче си е тук, тогава какво? Как може, примерно, да няма регистрация за осигуряване по никакво основание, на никое друго място и тук просто да присъства на хартия като съдружник?! Сама знаете, че това не е коректно. Ако е СОЛ в друга фирма, може никъде другаде да не се осигурява. Подадена е декларация ОКд 5, примерно, тогава въпросът е решен. Но той не се осигурява никъде. Тук не е просто някакъв си, а е съдружник и искате да ми кажете, че би могло, по желание от негова страна, да не се осигурява?! Да не управлява по негово желание, а да бъде само собственик и да делегира правата за управление на другото лице - да, може, съгласен съм. Но да са и двамата управители... нещо не се връзва. Отделно, че управлението е едно, осигуряването на лицето - съвсем друго нещо. Би могло да се осигурява на друго място на друго основание, тук да е само съдружник, без управленски функции, тогава, да речем, че може да се допусне тази хипотеза. Ама, при все, че единият от тях ще движи изцяло нещата по фирмата и самата дейност и ще работи - със сигурност следва да се осигурява и да има ДОД от дейността и доходите, които ще реализира - дали ще е по ДУК, като СОЛ с личен труд или по трудов договор - няма значение. Най-добре ще бъде за този от тях, който ще работи, да е като СОЛ с личен труд. Спорът с Вас обаче е за другото лице, което няма да се занимава, просто го има на протокола, че е съдружник. Ми хубаво, него какво го правим тогава? Остава си така?! Не смятате ли, че е нередно да остане така. Ако не беше съдружник и не работи, поне официално, няма реализирани доходи, не се осигурява никъде... тогава май в правния мир съществува понятието безработен. Този безработен човек може и има правото да се регистрира в бюрото по труда и да се следват другите неща, които са от този статут на човека. В случая искате да го изкарате безработен, но съдружник в ООД, в което няма да работи, ама ще е управител, а за да не плаща "излишни" осигуровки, защото няма пари, да не се осигурява...?! Така ли?