ДДС при износ на стоки в Гърция

23.07.2013, 14:23 9304 4

23.07.2013, 14:23
Публикации: 9 / 0
Здравейте
Фирмате ни е регистрирана по ДДС
Предстои ни да продадем стоки на физическо лице, което живее в Гърция. Фактурата ще се издаде на ф.л.
Следва ли да се начисли ДДС?
Предварително благодаря
#1 | 23.07.2013, 14:37
Публикации: 129 / 7
Това ми прилича на дистанционна продажба или греша?
#2 | 23.07.2013, 16:17
Публикации: 2027 / 254
Това ми прилича на дистанционна продажба или греша?

 И на мен така .
#3 | 23.07.2013, 16:23
Публикации: 9 / 0
ами все пак получателя е физическо лице. Фактурата ще се издаде на него а не на фирма, която е регистрирана по ДДС
#4 | 23.07.2013, 17:36
Публикации: 258 / 8
Дистанционни продажби на стоки

Дистанционните продажби се осъществяват от регистрирано за целите на ДДС лице в държава членка на Европейския съюз към нерегистрирано за целите на ДДС лице в друга държава членка на ЕС.
При дистанционните продажби доставчик на стоки трябва да е регистрирано за целите на ДДС лице в държава членка, различна от тази, в която транспортът приключва. Получателят е лице, което не е задължено да начислява данък за ВОП в държава членка, в която транспортът приключва (включително физическо лице). Стоките се транспортират от или за сметка на доставчика от територията на държава членка, различна от тази, в която транспортът приключва.
Дистанционните продажби се облагат в страната на отправяне на стоките. При прехвърляне на определен стойностен праг на продажбите за текущата или предходната година, всички последващи доставки (включително доставката, с която прагът се надвишава), се облагат в държавата на пристигане на стоките. Облагането може да се извърши в държавата на пристигане на стоките и ако доставчикът се регистрира за целите на ДДС в тази държава членка за дистанционните продажби по избор, преди да е достигнал задължителния стойностен праг за регистрация.
Прагът на продажбите, при надхвърлянето на който за доставчика възниква задължение за регистрация във връзка с дистанционни продажби в държавата членка по местоназначението на стоките (мястото на изпълнение става на територията на държавата членка, където транспортът приключва), се определя от законодателството на всяка държава поотделно и може да бъде 35 000 евро или 100 000 евро. Този праг се разглежда в рамките на календарната година и държава по държава поотделно.
За България този праг е 70 000 лева (около 35 000 евро).
Прехвърляне на прага:
За да възникне задължение доставка, извършена през годината Х, да бъде обложена в държавата на пристигане на стоките, е необходимо:

    или продажбите в посока тази държава членка през годината Х-1 (годината, предхождаща годината Х) да са надхвърлили фиксирания в законодателството на тази държава праг;
    или този праг да е надхвърлен през годината Х;
    или този праг да се надхвърля с конкретната доставка в годината Х.

Ако не е налице някое от изброените основания или лицето не се е регистрирало по избор, доставката е с място на изпълнение държавата на отправяне на стоките и доставчикът следва да начисли данък по ставката, регламентирана в законодателството на тази държава.
Пример: Доставчикът е дружество, регистрирано по ЗДДС в България и извършва дистанционна продажба на нерегистрирани купувачи в Люксембург. Прагът на дистанционните продажби за Люксембург е 200 000 лв. Мястото на изпълнение на дистанционните продажби ще бъде на територията на страната - мястото, където стоките се намират при започване на транспорта или изпращане на пратката. В момента, в който българското дружество извърши и друга доставка към нерегистрирани по ЗДДС лица в Люксембург, с която надвиши прага от 200 000 лв., за него възниква задължение за подаване на заявление за регистрация в Люксембург.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група