Прекратяване на трудов договор със срок на изпитване от работника

21.08.2013, 23:19 5957 4

21.08.2013, 23:19
Публикации: 71 / 3
Обръщам се към Вас за помощ.Дъщеря ми започна работа на 13.08.2013г.и има 5 работни дни.От вчера не е ходила на работа,защото се разболя и заболяването и не позволява да работи и тя не иска повече да работи в това предприятие.Докато беше на работа не са и давали договор да подписва.От други работници е подразбрала, че може би е назначена със срок на изпитване.Трябва ли в този случай да подаде молба за напускане и по кой член да бъде.Болничен не взела,защото това е първата и работа, а тя завърши тази година средно образование.Същото се отнася и за другото ми дете,което също тогава започна работа там и още работи, но за което намерихме по добра работа със подобри условия на труд.И двете  деца ги осинових и искам да работят работа, която им допада, а не да ги разболява.На другата ми дъщеря ръката и пък отече.Предварително се извинявам за многословието, но пък побяснях,като видях как се подиграват с тях.Имах син,който почина и не искам да губя и тези деца, защото се привързах към тях и ги заобичах като свои.Така,че ще съм Ви благодарна да ми дадете съвет какви стъпки да предприема.
#1 | 21.08.2013, 23:52
Публикации: 9299 / 1558
не са и давали договор да подписва - не е добре. Сигурни ли сте, че има договор. Преди постъпване на работа трябва да й дадат не само договор, но и справка за регистриране на ТД в НАП, както и длъжностна характеристика.
За болничния  -трябвало е да си вземе. Нищо, че не се полага обезщетение.
За напускането - като не знаем какво пише в ТД, има ли изпитателен срок или не, в чия полза е уговорен  и т.н, как да Ви отговора. Принципно - ако има срок на изпитване, уговорен в полза на работодателя, то работникът може да подаде молба за напускане по взаимно съгласие /чл. 325, ал.1, т.1/ или предизвестие за напускане /чл.326, ал.1/. Предизвестието е полкова, колкото е вписано в ТД /от 30 до 90 дни/ и може да се отработи или да се плати обезщетение на работодателя в размера на заплатата за неотработеното време. По същия начин може да се поиска прекратяване на ТД, който не е със срок на изпитване или след изтичането на срока на изпитване.
Все пак - най-напред трябва да се говори със шефа. Може да се разберат по взаимно съгласие. Ако е по-сговорчив - може той да предложи прекратяване по чл. 71, ал.1
Дано съм Ви помогнала с нещо.
#2 | 22.08.2013, 08:50
Публикации: 71 / 3
Не съм сигурна дали има договор.Попитах ги дали са подписвали нещо,казаха ми,че само са ги карали да напишат на един лист имената си и ЕГН-то и нищо не са им давали досега.Само ги попитали дали могат да започнат работа веднага и те се съгласили и още на другият ден започнаха работа.Взех да си мисля може ли при това положение да напуснат това предприятие без да подават молби.
#3 | 22.08.2013, 09:51
Публикации: 26 / 0
Неви, дъщеря ти може да си направи справка в НАП дали е регистриран ТД за да знае какво да предприеме.
#4 | 22.08.2013, 16:23
Публикации: 4367 / 719
Струва ми се, че в случая е по-добре, ако няма договор. Да, ще се загуби заплатата за 5 дни, което все пак си е неприятно, но ще се спестят други евентуални главоболия - предизвестие, може би и плащане на обезщетение. Очевидно работодателят не е читав и могат да се очакват само проблеми.
Трудова книжка има ли? Писано ли е в нея нещо?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група