Данък при продажба на апартамент

23.12.2013, 19:47 5480 2

23.12.2013, 19:47
Публикации: 3 / 0
Като физическо лице съм придобил апартамент срещу учреденото право на строеж върху мой наследствен парцел /дарение от родителите ми/. Ще продавам апартамента /не са минали 3 г. от акт 16/. Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото, намалена с 10 на сто разходи /чл.33,ал.1 от ЗДДФЛ/. Според данъчни експерти при продажбата на апартаментите, придобити от физическите лица в замяна на учреденото право на строеж следва да се третира за данъчни цели като отделна сделка.В този случай цената на придобиване на апартаментите, обект на продажба, ще бъде пазарната цена, определена по реда на чл. 10, ал. 4 от ЗДДФЛ към датата на придобиването им (чл. 33, ал. 6, т. 6 от ЗДДФЛ) т.е. данъка който дължа ще бъде 10% в/у разликата /намалена с 10% разходи/ между обявената от мен продажна цена и цената на придобиване /това е пазарната цена на апартамента определена от наето от мен лицензирано вещо лице/. Това е съвета, който получих.Какво е Вашето мнение по този въпрос, може ли да стане така?
Благодаря, пожелавам здраве на всички и Весели празници!!!
#1 | 25.12.2013, 20:52
Публикации: 3 / 0
      Може ли това да бъде положителен отговор на въпроса, който зададох по-горе?   :hmmm:
http://qwerty1/1429-oblagane-na-dohod-na-fizichesko-lice-ot-prodajba-na-imushtestvo/
#2 | 26.12.2013, 15:43
Публикации: 6403 / 1129
Всъщност във въпроса Ви е цитиран и отговора.

Да потвърдим стъпка по стъпка:

1. Продавате недвижим жилищен имот, който не попада в хипотезата на чл. 13, ал. 1, т. 1 от ЗДДФЛ, защото не са изминали 3 години от придобиването му и по тази причина доходът от продажбата не е необлагаем.

2. Облагаемият доход от сделката се определя по реда на чл. 33, ал. 1 от ЗДДФЛ.
 
Скрит текст :
В чл. 33, ал. 6 са подробно указани начините на определяне и доказване цената на придобиване в различни случаи, която е един от елементите, участващи в определянето на облагаемата основа. За конкретния случай е приложима т. 6 от ал. 6 на чл. 33, тъй като жилищният недвижим имот сте придобили чрез замяна срещу учреденото право на строеж.
         
Скрит текст :

Пазарната цена по чл. 10, ал. 4, към който ни препраща текста на чл. 33, ал. 6, т. 6  гласи, че  "непаричните доходи се остойностяват в български левове към датата на придобиването им по пазарна цена".
От своя страна в ДР към ЗДДФЛ е посочено, че " "Пазарна цена" е пазарната цена по смисъла на § 1, т. 8 от допълнителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс", а именно " "Пазарна цена" е сумата без данъка върху добавената стойност и акцизите, която би била платена при същите условия за идентична или сходна стока или услуга по сделка между лица, които не са свързани".

Според мен, от всичко изложено следва, че трябва да се определи пазарната цена по определението в ДОПК към момента на придобиване на жилищния недвижим имот (издаването на разрешението за ползване) и с тази сума да се намалипродажвата цена, като от разликата се приспаднат и 10% НПР съгласно ал. 1 на чл. 33. Полученото ще представлява облагаемата основа. 
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група