НАП проверява счетоводителите - съставители на ГФО!

27.01.2014, 10:18 19879 13

27.01.2014, 10:18
Публикации: 13 / 10
НАП (София) е стартирало проверки "за установяване на факти и обстоятелства" дали отчетите на фирмите за 2012г. са подписани от лице отговарящо на изискванията за съставител на ГФО.

В искането има общо 4 точки:
1. Представете .. ГФО, като същите бъдат подписани и заверени от техните съставители.

2. Представете писмени обяснения относно, кой извършва счетоводната дейност, упълномощавали ли сте друго лице или дружество да подава данъчни и осигурителни декларации от Ваше име, на каква стойност са извършените счетоводни услуги. Представете заверено копие от договор за счетоводни услуги.

3. Лицето посочено от Вас като съставител на ГФО, покрива ли изискванията за съставител на финансови отчети съгласно чл.35 от Закона за счетоводството - представете заверено копие от съответния документ удостоверяващ необходимата квалификация.

4. В какви правоотношения е с предприятието съставителят на ГФО. Какви доходи получава за извършената услуга, представете писмени обяснение.
#1 | 27.01.2014, 10:25
Публикации: 9299 / 1558
Похвално!
#2 | 27.01.2014, 10:47
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Добра новина, но от НАП малко са се престарали с искането на толкова много документи. Ще губим излишно време в преснимане на документи (например отчетите), които ги има публикувани в ТР.

Ето моите коментари, свързани най-вече със специализираните счетоводни предприятия:

По т. 1
НАП може да си набави отчетите от ТР, ако са публикувани там и нямат право да ги искат от нас. Чл. 23, ал. 4 от Закона за Търговския Регистър казва, че “Ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.”

По т. 2
Обяснения - ОК. Но това “на каква стойност са извършените счетоводни услуги” търсят годишния доход за 2012 година или месечния? При договор за счетоводни услуги сключен през 2000 година, това са 12-13 години. Вероятно годишния доход за 2012 година търсят.

По т. 3
Обяснения и копие от дипломата на управителя на обслужващата счетоводната фирма или на счетоводителя, който е съставител и е по трудов или граждански договор - ОК.

По т. 4
Исканата информацията по тази точка за възнаграждението и договора не се ли припокрива с исканата информация по т. 2? Или от НАП не са се разбрали, че съгласно чл. 34, ал. 6 и ал. 3, т. 2, б) от ЗСч, когато ГФО се съставя от счетоводно предприятие, то ГФО се подписва от управителя на счетоводното предприятие, а в полето на съставител стоят имената на счетоводното предприятие, заедно с името на управителя на счетоводното предприятие. Като в този случай изискванията към съставителя на ГФО са към управителя на счетоводното предприятие - той/тя трябва да отговаря на изискванията за съставител по чл. 35? Мисля тук да преповтаряме информацията в обяснителната записка към т. 2 за възнаграждението по договора между счетоводната фирма и клиента, като си отговорим първо на въпросите по т.2.
#3 | 27.01.2014, 10:48
Публикации: 6403 / 1129
Като гледам т.1, вероятно изпращат такива писма на фирми, чиито ГФО са подписани само от управителите на самите фирми :hmmm:
#4 | 27.01.2014, 11:20
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Виждам, че коментирате въпроса и в още една тема във форума.
Линк към другата тема: http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,9396.msg55078
Успех на колежката с проверката.
#5 | 27.01.2014, 16:36
Публикации: 31 / 3
А според мен, ако такова искане наистина е постъпило, то фирмата е явно обект на специално отношение или изключителна некомпетентност.

Конкретно, исканиятапо  т.1 и т.3 са незаконни, като за т.1 органът поискал такава (публична) информация носи както административна отговорност за това, така и може да му бъде наложена глоба.

По т.3, отговорността по чл.34 и чл.47 ал.5 е за съставителя на ФО, а не на предприятието, което е възложило съставянето. Съответно, незаконно е и искането предприятието да представя копие от документ доказващ правото на съставителя, доколкото въпросното предприятие нито е издател на документа, нито е негов приносител/получател, и не би следвало да разполага с негов оригинал.

По т.2 и т.4 също са доста сдпорни исканията, доколкото за съставянето на ГФО не е задължително да има подписан писмен договор за счетоводни услуги.
#6 | 27.01.2014, 16:44
Публикации: 4368 / 719
... пък за размера на доходите да не говорим...
#7 | 27.01.2014, 17:05
Публикации: 20 / 2
Май някой от НАП скоро е чел счетоводни форуми :wink1:
#8 | 27.01.2014, 17:59
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Не, това си беше идея на НАП още преди ИДЕС да повдигне въпроса за лицензирането. От НАП ще си търсят спазването на ЗСч и това е похвално. Ще търсят и укрити доходи от счетоводители, работещи на тъмно така да се каже тоест такива, които не си документират приходите.

В тоя ред на мисли кой си дава дипломата на клиента? Хипотетично си представете, че клиентът не разполага с копие от дипломата и счетоводната фирма вече не го обслужва. Как ли да отговори по т. 3 от искането?

По т. 2 и т. 4 от искането може и да няма договор, но поне документ за плащането ще може да представи и в обяснителната записка ще запише, че няма сключен писмен договор.

По т. 1 - ясно ще даваме отчети, само ако не са публикувани в Търговски Регистър. Те си имат пълен безплатен служебен достъп до досието на всяка фирма, регламентирано е с чл. 12, ал. 4 от ЗТР.
#9 | 27.01.2014, 18:16
Публикации: 11 / 2
В Интернет е пълно с обяви за безплатно водене на счетоводство - примерно безплатно първите три/шест/дванадесет месеца или пък е спомената някаква нереално ниска цена.
#10 | 27.01.2014, 19:49
Публикации: 251 / 8
Някой може ли да ми отговори какво да очаквам в случай, че и аз и управителя на счетоводното предприятие отговаряме на изискванията в ЗСч, но като съставител съм посочила само моето име. Фирмата има договор с фирмата, в която съм на трудов договор.

Благодаря!
#11 | 27.01.2014, 21:00
Публикации: 214 / 40
ами евентуално санкция по чл.46 ЗС - за неизпълнение на задължение по закона

в тая връзка за такива нарушения какъв е според вас срокът по чл.34 ЗАНН - една или две години? според мен една, но са ми интересни и други мнения
#12 | 30.01.2014, 11:15
Публикации: 6 / 0
Някой може ли да ми отговори какво да очаквам в случай, че и аз и управителя на счетоводното предприятие отговаряме на изискванията в ЗСч, но като съставител съм посочила само моето име. Фирмата има договор с фирмата, в която съм на трудов договор.

Благодаря!

Аз съм в същата ситуация.
В чл. 34 (5) от ЗС се казва, че в случаите, когато финансовият отчет се съставя пряко от физическо лице, то трябва да бъде в трудовоправно, служебно или облигационно правоотношение със съответното предприятие.
Според нашата адвокатка е достатъчно да има сключен договор за поръчка между фирмата и физическото лице, съставящо отчета (може и без договорено заплащане), а също така и ако фирмата упълномощи изрично физическото лице да й състави и подпише ГФО. Според нея това са облигационни отношения и отговарят на цитирания член от закона.
Ще ми е приятно да чуя и други коментари.
#13 | 30.01.2014, 13:24
Публикации: 47 / 4
Цитираното от D.S.Ivanova за пореден път показва колко е зле държавната администрация (в случая НАП) по отношение на законите у нас.

Съгласна съм с аргументите на Katya, VM1 и VK. Към тях мога да добавя.

НАП нямат право да искат документите по т. 1, 3 и 4, защото нарушават Закона за електронното управление

Чл. 2. (1) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не могат да изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните.
(2) Първичният администратор на данни е административен орган, който по силата на закон събира или създава данни за гражданин или организация за първи път и изменя или заличава тези данни. Той предоставя достъп на гражданите и организациите до цялата информация, събрана за тях.


Това също е глупост Представете заверено копие от договор за счетоводни услуги.
както са писали и други такъв договор не е задължителен - например "оферта + поръчка" също има сила на договор, пълномощно и т.н.

За точка 3 е още по-весело. Освен, че тези документи не са на дружеството, НАП изисква:  "представете заверено копие от съответния документ удостоверяващ необходимата квалификация.". Като чета изискванията с 1 документ не мога да докажа - трябват поне 2 документа за образование и за стаж. За стажа в закона за счетоводството няма никакво определение. То излиза, че като приложа благоприятни за себе си тълкувания, които НАП трябва да приеме заради АПК , и аз имам право да съм съставител на ГФО.  Не ме бийте, няма да правя нещо, което не мога, т.е. истински ГФО.  :wink1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група