Здравейте,
Поводът да пиша е много тъжен - татко ми почина в началото на 2014 г. от инсулт. Оказва се, че човек не може да се отдаде на мъката си, а трябва да се занимава с доста бюрократични въпроси, но какво да се прави....
Баща ми беше пенсионер, но продължаваше по малко да работи. Предполагам на граждански договори. Основно водеше по малко лекции, поне в 2 университета и от време време за даваше консултации на фирми. До колкото знам от майка ми, сумите не са били големи, но вероятно дължим ДДФЛ, поне за 4-то тримесечие. Опитах се да намеря информация, но не успях. Затова моля за Вашата помощ по следните въпроси:
1. Трябва ли да подаваме декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ - предполагам да, нали се наследяват и задълженията.
От чие или на чие име е декларацията. Той вече не може да упълномощи никого. Може ли декларацията да е една на негово име, с пълномощно от другите наследници.
2. Обаче как да разбера точно какви данъци трябва да се платят, т.е. има ли начин да разбера със сигурност какви доходи е получил през 2013 г. Разбира се, ще поискам бележки (СИС) от местата, където със знам, че е преподавал или е имал договор, но е възможно да пропусна нещо. Как изобщо мога да декларирам нещо, за което не съм сигурна, че е пълно. Дали в НАП, НОИ или на друго място могат да ми дадат такава информация, за да знам къде да търся служебни бележки?