актуална версия

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ГАРАНЦИОНЕН ФОНД НА ДОБРОВОЛЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД С ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за създаване на фонд, гарантиращ изплащането на пенсии на лицата, осигурени в доброволен пенсионен фонд с инвестиционни бонове, наричан по-нататък "гаранционния фонд", размерът на средствата в него и начините на управлението му.

Чл. 2. (1) Гаранционният фонд се създава със собствени парични средства на пенсионноосигурителното дружество, което е регистрирало и управлява доброволен пенсионен фонд с инвестиционни бонове при условията и по реда на Закона за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

(2) Със средствата на фонда по ал. 1 пенсионноосигурителното дружество гарантира изплащането на пенсиите на осигурените лица в доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове и на техните наследници.

(3) Средствата в гаранционния фонд се отчитат по отделна сметка на пенсионноосигурителното дружество.

Чл. 3. (1) Размерът на средствата в гаранционния фонд се изчислява към 31 декември всяка година в процент от положителната разлика между внесените инвестиционни бонове по номинална стойност и активите на доброволния пенсионен фонд, намалени с нереализираните инвестиционни бонове по номинална стойност.

(2) Процентът по ал. 1 не може да бъде по-малък от:

1. двадесет на сто за първата година;

2. четиридесет на сто за втората година;

3. шестдесет на сто за третата година;

4. осемдесет на сто за четвъртата година;

5. сто на сто за петата и за всяка следваща година до седмата.

(3) След петата година размерът на средствата на гаранционния фонд се намалява със сумата на изплатените пенсии.

(4) Активите на доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове се оценяват съгласно изискванията на Наредбата за начина и реда за оценка на активите на пенсионните фондове и на пенсионноосигурителните дружества, приета с Постановление № 202 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 83 от 2000 г.).

Чл. 4. Средствата в гаранционния фонд се инвестират при спазване изискванията на чл. 44-48 от Закона за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

Чл. 5. (1) Гаранционният фонд се управлява съгласно правила, приети от органите на управление на пенсионноосигурителното дружество и утвърдени от председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор.

(2) В правилата по ал. 1 се определят редът и начинът за:

1. превеждане на собствени средства на пенсионноосигурителното дружество в сметката на гаранционния фонд;

2. инвестиране на средствата на гаранционния фонд;

3. изплащане на пенсии на осигурени лица и на техни наследници.

(3) Правилата по ал. 1 се представят за утвърждаване от председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор в срок до 3 месеца от датата на регистриране в съда на доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове.

Чл. 6. Пенсионноосигурителното дружество изготвя справка за състоянието на гаранционния фонд съгласно приложението, която представя в Държавната агенция за осигурителен надзор едновременно с годишните счетоводни отчети на пенсионноосигурителното дружество и на доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове.

Чл. 7. При сливане или вливане на доброволен пенсионен фонд с инвестиционни бонове в доброволен пенсионен фонд с парични средства средствата в гаранционния фонд се разпределят по индивидуалните партиди на осигурените лица пропорционално на техния дял в масата на активите на доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове към датата на сливането или вливането.

Чл. 8. (1) Лицата, извършили нарушения на чл. 2 - 7, се наказват съгласно чл. 32, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания, ако не подлежат на по-тежко наказание.

(2) Актовете за констатиране на нарушенията се съставят от упълномощени от председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор длъжностни лица, а наказателните постановления се издават от председателя на агенцията.

(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се приема на основание чл. 101, ал. 2 от Закона за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор, който дава указания по нейното прилагане.

Приложение към чл. 6

   
(наименование на пенсионноосигурителното дружество)
 
С П Р А В К А
за състоянието на гаранционния фонд на ......................... към ............ г.

(наименование на доброволния пенсионен фонд с инвестиционни бонове)

 

(левове)

 
Показател За първата За втората За третата За четвър- За петата За шестата За седмата
по   година година година тата година година година
ред         година      
1. Внесени инвестиционни бо-              
  нове (по номинална стой-              
  ност) до края на съответ-              
  ната година с натрупване              
2. Активи на доброволния              
  пенсионен фонд с инвести-              
  ционни бонове-общо              
3. Нереализирани инвести-              
  ционни бонове (по номи-              
  нална стойност)              
4. Активи, намалени със су-              
  мата на нереализираните              
  инвестиционни бонове              
  (р.2-р.3)              
5. Сума на изплатените пенсии Х Х Х Х Х    
6. Процент за съответната              
  година съгласно чл. 3, ал. 2              
  от наредбата              
7. Размер на гаранционния              
  фонд [(р.1-р.4-р.5) x р.6:100]              
   
Дата: ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ръководител: .....................................................................................................................................
Изготвил: ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................
(подпис и печат)
   

Статии от КиК

Абонамент 2024

Абонамент 2024

7313
Уважаеми потребители, Платформата е актуализирана и подготвена за работа за 2024 година. ➤ Препоръчваме да...
Статии от КиК (виж още)

Последно от форума

Назначаване на непълнолетен служител

1681
В гугъл написах "наемане на ученик" и излязоха доста неща, например това, това... да не ги изреждам всички

Закриване на задължение за връщане на вноска от съдружник по чл. 134/ТЗ за сметка на непокрити загуби от минали години

150
Цитат на: delphine в Днес в 17:56 " Има върху какво да помислите преди изобщо да вземете 493/121.  Да, аз още го мисля, но наи...

Интрастат и дистанционни продажби?

152
Ясно ми е че се декларират като дистанционни продажби в СД. Питането ми е за Итрастат декларациите, защото за тях не намерих инф...

СОЛ в ООД и СОЛ като земеделски производител

491
Всъщност статуса е за всяко ЕИК с 2 реда: единият Активен, а другият Активен с осигуряване като съответно срещу Активен на вид о...
Още от форума