актуална версия

НАРЕДБА № 11 ОТ 2 МАРТ 1987 Г. ЗА СТАИТЕ ЗА ЛИЧНА ХИГИЕНА НА ЖЕНИТЕ И ЗА ПОЧИВКА НА БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ

Чл. 1. Стаите за лична хигиена на жените и стаите за почивка на бременните жени се откриват и обзавеждат в предприятията, в които работят 20 и повече жени.

Чл. 2. Стаята за лична хигиена на жените се състои от:

1. приемна, в която има съблекалня с площ, не по-малка от 6 кв.м, умивалник, сешоар или салфетки за индивидуално ползуване, столове, огледало, закачалка, шкаф с лигнин и дамски превръзки и др.;

2. процедурна с индивидуални кабини: 1 кабина при брой на жените в предприятието до 300 на смяна, а над 300 - по 1 кабина плюс на 200 жени. Всяка кабина трябва да има площ, не по-малка от 3,0 кв.м, и да е обзаведена с хигиенен ръчен душ;

3. тоалетна.

Чл. 3. Подът и стените на кабините по чл. 2, т. 2 трябва да са облицовани с теракотни, съответно с фаянсови плочки. Във всяка кабина на височина 10 см се поставят две стъпенки от цимент и облицовани с плочи с разстояние помежду им 40 см. По средата между задния край на стъпенките се поставя подов сифон. Подът трябва да бъде леко наклонен към отвора на сифона за оттичане на водата.

Чл. 4. (1) Всяка кабина и тоалетна трябва да бъдат снабдени с кофа с педал за отпадъците.

(2) В кабините трябва да има течаща топла и студена вода, която да отговаря на БДС 2823-67.

Чл. 5. Стаята за почивка на бременните жени е с площ, не по-малко от 8 кв.м, и се обзавежда със:

1. твърда кушетка, покрита с гладка мушама (една на 5 бременни);

2. шкаф с чаршафи за индивидуално ползуване от всяка бременна;

3. масичка или нощно шкафче;

4. чешма с топла и студена вода;

5. най-малко 2 стола;

6. чаши за вода.

Чл. 6. Стаите за лична хигиена на жените и стаите за почивка на бременните жени трябва да бъдат една до друга. Те се откриват в помещения, които не са изложени на производствени вредности и замърсяване.

Чл. 7. В стаите за лична хигиена на жените и в стаите за почивка на бременните жени се осигуряват отопление и осветление в съответствие с хигиенните норми.

Чл. 8. (1) Ръководителят на предприятието организира обзавеждането, комплектуването и откриването на стаите за лична хигиена на жените и стаите за почивка на бременните жени до 3 месеца от влизането в сила на наредбата и осигурява редовното им снабдяване с необходимите материали, определени от здравния работник, обслужващ жените, и от профкомитета.

(2) Здравните и профсъюзните органи на предприятието упражняват контрол за откриването, обзавеждането, поддържането и използуването на стаите за лична хигиена на жените и стаите за почивка на бременните жени.

Чл. 9. Забраняват се пушенето и употребата на алкохол в стаите за лична хигиена на жените и в стаите за почивка на бременните жени, както и използуването им за други цели.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл. 308 от Кодекса на труда и отменя Указанието на ЦС на БПС от 1975 г. за организирането, устройството, поддържането и ползуването на стаите за лична хигиена на жената и девойката (необнародвано).

Статии от КиК

Абонамент 2024

Абонамент 2024

7220
Уважаеми потребители, Платформата е актуализирана и подготвена за работа за 2024 година. ➤ Препоръчваме да...
Статии от КиК (виж още)

Последно от форума

Извънреден труд

254
Цитат на: p.zhekovasky-k.bg в 16.04.2024, 10:52 " 2 месеца, 5 дни и 2 часа. Благодаря

Декларация номер 6

10
Здравейте! Самоосигурявящо лице съм от миналата година и се опитвам да се справя сама със следенето на всевъзможните срокове и с...

ДУ по КТ като трудов договор

223
https://www.tita.bg/free/labor-law/708

Преизчисляване на пенсия - служебно или заявление

635
Здравейте.Лице с пенсия за инвалидност поради общо заболяване по чл.74 КСО от м.март 2020 г.до момента е със средномесечен осигу...
Още от форума