НАП предлага държавните служители сами да плащат осигуровките си
Държавните служители сами да плащат осигуровките си вместо те да се поемат от държавата. Това предложи Националната агенция за приходите, съобщи Нова телевизия. В документа се предлага още плавно увеличение на осигуровките за всички работещи.

Мярката би засегнала около 150 000 души, защото в момента вноските за пенсия на чиновниците се поемат изцяло от държавата.

От НАП предлагат съотношението да се изравни и за двете групи. В документа се предлага още плавно увеличение на осигуровките за всички работещи, задължителни осигуровки за майчинство за всички самоосигуряващи се, както и невнасянето на осигуровки да бъде обявено за престъпление.

Логично, ако служителите започнат да си плащат осигуровките, заплатите им ще намалеят. В предложението на експерта от НАП обаче не е уточнено – ще се увеличи ли автоматично и заплатата, ако се въведе задължението за плащане на осигуровки. Вносителят на идеята не пожела да я коментира, а от институцията бяха лаконични.

Тези предложения са неформални и не ангажират официалната позиция на НАП. Това е една дискусия, един разговор експертен, който тепърва ще бъде обсъждан”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От бизнеса подкрепят идеята. Искат обаче освен вноските за пенсия, държавните служители да внасят и за здраве.

Невнасянето на осигуровки от страна на служителите в публичния сектор създава неравноправно конкуриране между работодателите от частния сектор и публичните институции”, обяснява председателят на БТПП Цветан Симеонов.

И от синдикатите са „за” предложението, но при едно условие. „Ако трябва държавният служител да внася солидарно своите осигурителни вноски, би било редно да получава такова увеличено възнаграждение, с което да покриват процента, който трябва да внасят”, коментира Нели Христова от КТ „Подкрепа”.

Идеята не за първи път е на масата. За последно бившият финансов министър Симеон Дянков предложи чиновниците сами да плащат и за пенсия, и за здраве. Тогава обаче тя изкара данъчните на протест. Интересно, че днес идеята идва точно от тях.

Предложенията на НАП в момента се обсъждат в консултативен съвет към социалния министър. А там има и редица други идеи. Директорът на един от големите частни пенсионни фондове ще настоява хората, които не работят, защото не искат, да не получават социални помощи и пенсии. Ще иска и давността за погасяване на данъчни задължения да се удължи от 5 на 10 години.

КНСБ пък предлага таванът за осигуряване да стане 2660 лв. от догодина, а вноската за фонд „Безработица” да се увеличи с 1%.