Нефатални грешки в дневниците

10.04.2025, 10:06 316 0

10.04.2025, 10:06
Публикации: 872 / 76
Здравейте,

При изготвяне на СД по ЗДДС и последващото подаване получавам съобщение за нефатални грешки в дневниците.
При първите те се състоят в това, че ИН на контрагентите е грешен - тук ЮЛ нямат валидна регистрация по ЗДДС в Румъния, затова ги посочвам като облагаеми в страната с 20% ДДС. Може би трябва да не посочвам ЕИК им и да оставя празно, щом ми го връща или да не му обръщам внимание?
При вторите имам фактура за продажба за стока и услуга към дружество с валидна регистрация по ЗДДС в страна-членка на ЕС. Съответно в Дневник продажби си попълвам колона 9 с цялата стойност на фактурата, без ДДС, а в колона 10 си е 0. След това клетка 20 ДО на ВОД със сумата по изпратената стока, а в клетка 22 стойността на услугата, която е облагаема в Румъния. Тук получавам - "Общия размер на ДО за облагане с ДДС (к.9) се различава от сбора на ДО". Не съм сигурен дали е правилно така, но мисля че няма проблем. Има и ViES декларация в случая.

Ще може ли някой да потвърди дали има нещо, което да ме притеснява и мога да коригирам?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група