Графиня Тити, у наше село е така, има заповед от първостепенния, спазваме я. Това е така, тъй като се иска разпоредителят да плаща само по разходооправдателен документ, извършва предварителен контрол и т.н., не знам дали си запозната с процедурите в бюджета. В другите общини може да е различно, не споря.
Колкото до командировките - те не са външни услуги, а разходи за командировки (в бюджета има такава сметка). В случая казвам, че нощувката ще е ВУ, тъй като тя ще е платена от сметката на организацията на базата на фактура с обща сума, предполагам, и няма да е персонифицирана. Ако командированите платят на място и получат фактури, тогава ще им се платят командировъчни общо за нощувките, пътните и дневните. В случая ще им платят само пътни и дневни.
moony26, неизползването на проформи в известна степен затруднява работата ни, но обикновено обяснявам, искам да ми издадат фактурата, да ми я пратят по мейла и плащам още същия ден. Обикновено няма проблеми. Освен всичко, виждам точната сума, както и дали фактурата е написана правилно.